Русија

ТикТок поново у Русији: Након америчких претњи забраном, кинеска апликација опет доступна Русима

Амерички Сенат је изгласао забрану кинеској компанији да поседује ТикТок, чиме је покренуо дебату о томе да ли та одлука крши право Американаца на слободу говора
ТикТок поново у Русији: Након америчких претњи забраном, кинеска апликација опет доступна РусимаGetty © Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

У тренутку у ком су САД Кинезима поставиле ултиматум – да ће забранити једну од најпопуларнијих апликација на свету уколико се Кина не повуче из власништва – ТикТок је поново почео да ради у Русији.

Како јављају РИА Новости, ТикТок поново функционише на оперативном систему ИОС. Агенција преноси да се корисницима приказују нови видео снимци, али да они сами и даље не могу да деле своје снимке. 

Међутим, управница руске Лиге за безбедност интернета Екатерина Мизулина известила је на Телеграму да користи ТикТок без икаквих ограничења.

У рано пролеће 2022. године председник Русије Владимир Путин потписао је закон којим се забрањује ширење дезинформација о деловању Оружаних снага Русије и позивање на санкције Русији.

Након овога, кинеска друштвена мрежа ТикТок саопштила је да ће због тог закона престати са дистрибуцијом новог садржаја у Руској Федерацији.

ТикТок је апликација за креирање и гледање кратких видео записа, у власништву кинеске компаније "Бајтденс" која има седиште у Лос Анђелесу и Сингапуру.

Амерички Сенат је изгласао забрану "Бајтденсу" да поседује ТикТок, чиме је покренуо дебату о томе да ли та забрана крши право Американаца на слободу говора.

Закон компанији "Бајтденс" даје рок од годину дана да се одрекне власништва над ТикТоком, након чега би друштвена мрежа коју тренутно користи 170 милиона могла да буде забрањена.

Многи амерички корисници ТикТока сматрају да њихова влада жели да забрани апликацију како би цензурисала и контролисала компромитујуће вести и информације о САД које се на ТикТоку иначе лако шире и доспевају до заинтересоване јавности.

image