Србија и Балкан

РСЕ: Група "Ћилин" преузела одговорност за хакерски напад на ЕПС

Група упозорава да ће, ако се ЕПС не договори са њима, у року од 10 дана јавно објавити све податке до којих су дошли
РСЕ: Група "Ћилин" преузела одговорност за хакерски напад на ЕПСwww.globallookpress.com © Jens Kalaene/dpa

Информациони системи "Електропривреде Србије" (ЕПС) већ неколико дана не раде због, како је саопштено из тог предузећа, "незапамћеног хакерског напада крипто типа", а портал "Радио слободна Европа" наводи да иза напада стоји хакерска група "Ћилин" (Qilin).

Тај портал наводи да је форум "Безбедан Балкан", који прати дигиталну безбедност, пренео да је група преузела одговорност за напад и да наводи да ће, уколико се "ЕПС" не договори са њима, у року од 10 дана јавно објавити све податке до којих су дошли.

"Поред блокираних сервера, украли смо огроман део приватних података компаније. Приватни уговори, уговори са партнерима унутар и ван земље, финансијска документа, уговори о кредиту, извештаји, биланси, огроман број приватних мејл кореспонденција", навели су из те хакерске групе.

Портал наводи и да ова хакерска група у својим нападима користи злонамерне софтвере којима "закључава" податке или делове различитих информационих система, а потом уцењује власнике и тражи огромне суме за "откуп" тих података.

Како се наводи у различитим онлајн изворима, на мети напада те групе најчешће су били важни инфраструктурни системи, попут енергетике, саобраћаја, здравства, телекомуникација.

image