Србија и Балкан

Промовисана највећа група припадника КБС, Курти: Настављамо да јачамо своју војску

Данас је промовисано 325 војника, којима је Курти поручио да су "веома посебна група" - највећа која је икада на Косову завршила војну обуку
Промовисана највећа група припадника КБС, Курти: Настављамо да јачамо своју војску© © Кryeministri

После девет недеља основне обуке, данас је промовисана друга генерација полазника Основне војне обуке у Команди за доктрину и обуку, а свечаности у касарни у Урошевцу, присуствовали су председница тзв. Косова Вјоса Османи, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и министар одбране Ејуп Маћедонци.

Промовисано је 325 војника, којима је Курти поручио да су "веома посебна група" - највећа која је икада на тзв. Косову завршила војну обуку.

"Од данас почињете племенити, али и изазовни задатак служења отаџбини у одбрани и очувању мира. Наша војска расте и даље ће се развијати, са младићима и девојкама попут вас који желе да служе земљи, баш као орао који је извезен као амблем на вашим рукама и који часно и поносно носите у униформа Косовских безбедносних снага", додао је Курти.

Поручио је да ће КБС увек имати подршку владе, као и до сада.

"Подршка је доказана свих ових година, од 2021, када је први пут подигнут буџет за војску преко 100 милиона евра, до ове па до ове године када је био више од 200 милиона евра – или више од два одсто БДП-а према критеријумима земаља чланица НАТО", рекао је Курти.

Навео је и да је током мандата његове владе скоро удвостручен број војника, уз значајно појачану обука, у односу на претходне владе. Додао је да је поносан на КБС.

"Ви сте од данас стуб структуре наших снага. Заједно ћемо ићи ка чланству у највећем војном савезу, НАТО, а истовремено ка миру и безбедности у нашој земљи и шире", поручио је Курти.

Премијер привремених приштинских институција је раније изјавио да се очекује да током наредне године на тзв. Косову буде додато још 600 војника и 500 полицајаца.

image