Србија и Балкан

Резерве крви на минимуму, највише недостају А и 0 група

Одређени периоди године карактеристични по смањеним резервама крви, што је углавном случај око празника, каже Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви Србије
Резерве крви на минимуму, највише недостају А и 0 групаGetty © Omar Marques/Getty Images

Резерве крви у Србији се смањују, а највише недостају А и 0 крвна група и позитивна и негативна, упозорила је Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви Србије.

Залихе крви су тренутно на једнодневним, односно једноиподневним резервама, рекла је Кнежевић за РТС.

Навела је да су одређени периоди године карактеристични по смањеним резервама крви, као и да је то углавном око празника.

"Зима јесте тај период, односно период празника када се ближе Нова година, Божић. Почео је школски распуст и све то утиче да је мање људи у граду, а такође, с друге стране, знамо да влада доста вирусних и респираторних инфекција, што доводи до тога да одређени број људи који жели да да крв у овом периоду и није могао због здравственог стања", рекла је Кнежевић.

Позвала је све суграђане, посебно оне који су А и 0 крвна група да дају крв и помогну онима којима је она потребна.

На питање да ли је било одлагања операција због недостатка крви, каже да за сада није било одлагања.

"Сви програми који су планирани су и реализовани, али не можемо да гарантујемо да се то неће догодити у наредном периоду. Добро је што се одређене операције и не заказују у овом празничном периоду, али никада не знамо шта може да се деси и у новогодишњој ноћи и током новогодишњих и божићних празника на нашим улицама, честе су и саобраћајне несреће", додаје Кнежевић.

Она напомиње да се неке резерве остављају за ургентне ситуације и хитна стања.

Навела је да ће 1. и 2. јануара Институт за трансфузију крви радити од 8 до 15 часова и истакла да крв може дати свака здрава, одрасла особа од 18 до 65 година, која се на дан давања крви осећа добро, не пије никакве лекове, није у последњих шест месеци имала било какву хируршку интервенцију, ушивање коже и која је одморна и наспавана.

Када је реч о храни и пићу, особа која жели да да крв не сме да пије алкохол последњих шест сати.

"Што се тиче хране, ми увек говоримо неки лагани оброк, али бих напоменула да сада је период поста и често се суочавамо са тим питањем да ли особе које посте могу дати крв. Наравно да могу, само је важно увек ту да поменемо да се проверава ниво хемоглобина у крви, па уколико се утврди да је ипак мало ниже од вредности коју тражимо, на што може да утиче и храна, онда одлажемо давање крви за неко краће време”, објаснила је она.

image
VV inauguration
banner