Србија и Балкан

Додикова одбрана још није добила одлуку о изузећу четири тужиоца

Тражено је изузеће тужилаца Недима Ћосића, Нивес Каневчев, Биљане Голијанин и Гордане Босиљчић
Додикова одбрана још није добила одлуку о изузећу четири тужиоца© AP Photo/Radivoje Pavicic

Одбрана председника Републике Српске Милорада Додика још није добила одлуку главног тужиоца о захтеву за изузеће четири поступајућа тужиоца Тужилаштва БиХ, рекао је данас адвокат председника РС Горан Бубић.

Бубић је на рочишту 20. децембра затражио изузеће тужилаца јер, како тврди, не постоји непристрасан приступ предмету и то рочиште је одгођено након што је затражено изузеће тужилаца Недима Ћосића, Нивес Каневчев, Биљане Голијанин и Гордане Босиљчић.

Председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу суди се по оптужници за непоштовање одлука високог представника за БиХ Кристијана Шмита.

Према изменама закона које је изгласала Народна скупштина РС, у којој већину има Додикова странка Савез независних социјалдемократа, одлуке Шмита неће се објављивати у Службеном гласнику Републике Српске и примењивати у овом ентитету.

Додик је такође оптужен да је претходно донео још један Указ, о проглашењу Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ.

Оба закона укинуо је Кристијан Шмит и захтевао измене Кривичног закона БиХ, којим је неспровођење одлука високог представника кривично дело, а казна може износити до пет година затвора.

Додик и Лукић изјашњавају се да нису криви и наредно рочиште заказано је за 17. јануар, пише Срна.

image