Србија и Балкан

Командант Кфора: Број војника на северу КиМ учетворостручен

НАТО је распоредио додатне резервне снаге са додатним капацитетима на КиМ након недавних тензија, како би испунио свој мандат УН и одвратио сваку даљу акцију, каже командант Кфора
Командант Кфора: Број војника на северу КиМ учетворострученwww.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/XinHua

Командант Кфора Озкан Улуташ изјавио је да је број војника на северу Косова и Метохије учетворостручен након догађаја у Бањској и оценио да је безбедносна ситуацију на северу мирна, али и даље крхка.

Улуташ је за "Косово онлајн" поручио да ће наставити са напорима да се спречи било каква ескалација, као и да је Кфор спреман да одговори сваком изазову, прилагођавајући своју позицију по потреби и настављајући блиску сарадњу са Косовском полицијом и Еулексом.

Према његовим речима, ситуација на терену је мирна, али крхка, а Кфор "помно прати све значајне безбедносне промене".

"Након повећања тензија последњих месеци, НАТО је распоредио 1.000 додатних војника и опрему. Учетворостручили смо присуство Кфора на северу Косова и утростручили број патрола, укључујући и дуж административне граничне линије. Ово су одмерени кораци како би се осигурало да мисија Кфора има неопходне ресурсе", казао је Улуташ.

Он је навео да је Кфор фокусиран на спровођење свог мандата Уједињених нација – заснованог на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999 – "да обезбеди мирно и безбедно окружење за све људе који живе на Косову и слободу кретања, у било ком тренутку и непристрасно".

Командант Кфора додаје да је НАТО распоредио додатне резервне снаге са додатним капацитетима на КиМ након недавних тензија, како би испунио свој мандат УН и одвратио сваку даљу акцију.

"Јачина наше мисије тренутно је око 5.000 војника, уз доприносе из 27 земаља, укључујући савезнике и партнере НАТО-а. Мандат Кфора је јасан, заснован на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999. године, обезбедити мирно и безбедно окружење за све људе који живе на Косову и слободу кретања. Кфор наставља да делује као трећи безбедносни одговор, после Косовске полиције и Мисије владавине права ЕУ (Еулекс), са којима блиско сарађујемо", напоменуо је Улуташ.

Поводом тврдњи појединих политичара из Приштине, али и британске посланице Алише Кернс, да се Србија спрема за нове нападе, каже да "неће спекулисати о било каквом будућем сценарију".

"Наставићемо са нашим напорима да спречимо било какву ескалацију и спремни смо да одговоримо на сваки изазов, прилагођавајући своју позицију према потреби и настављајући блиску сарадњу са Косовском полицијом и Еулексом", додао је Улуташ.

Он је напоменуо да "Кфор редовно и транспарентно комуницира са свим међународним и локалним актерима и стално процењује безбедносну ситуацију на Косову", да је у блиском контакту са институцијама на Косову и безбедносним организацијама, као и са српским начелником одбране.

"Како је јасно рекао генерални секретар НАТО-а током своје последње посете Приштини, 'свако распоређивање Косовских безбедносних снага на северу Косова захтева сагласност Кфора'. Генерални секретар је такође нагласио да 'очекујемо на време консултације за сваку акцију Косовских безбедносних снага или Косовске полиције која може утицати на регионалну безбедност'. Рачунам на све моје колеге да ће наставити редовну сарадњу по овим важним питањима", додао је.

image