Србија и Балкан

Вучић: Неће бити обојених револуција, апсолутна победа листе "Србија не сме да стане"

Вучић се захвалио грађанима Србије што су на миран начин урадили свој посао, и оловком показали каква им је демократска воља
Вучић: Неће бити обојених револуција, апсолутна победа листе "Србија не сме да стане"© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је после поновљених избора на више од 30 бирачких места листа "Србија не сме да стане" однела убедљиву победу на свим нивоима.

Вучић је рекао да је сада реалније да листа Србија не сме да стане у републичком парламенту добије 130 мандата.

Говорећи о излазности Вучић је рекао да је на поновљеним изборима на републичком нивоу била 43 одсто, а на градском 40 одсто.

Вучић је додао да је листа "Србија не сме да стане" освојила 69,5 одсто, док је листа "Србија против насиља" освојила 21 одсто.

У Београду на 64,49 гласова

На основу пребројаних гласова на свим бирачким местима листа "Александар Вучић Србија не сме да стане" у граду Београду је освојила 64,49 одсто гласова.

"Другопласирана је листа Србија против насиља 17,70 одсто, трећепласирана је "Ми глас народа" 7,5 одсто. На четвртом месту су Милош Јовановић и СПС са око три одсто. То су коначни резултати за Београд са ова три бирачка места. Два су са Новог Београда, једно је из Рипња", рекао је Вучић на конференцији за новинаре поводом поновљених избора у штабу СНС-а на Новом Београду.

Он је додао да је у Београду излазност 41,64 одсто и да је већа од оне коју је предвидео.

Нагласио је да је на обрађеним бирачким местима на поновљеним парламентарним изборима листа "Србија не сме да стане" освојила 69,5 одсто гласова, СПС 5,58 одсто, а листа Србија против насиља 8,31 одсто, СВМ 3,22 одсто, СДА 1,53 одсто, а "Ми глас из народа" 3,40 одсто.

"Несторовић ће имати више када дођу градски резултати. У селима нису имали ништа, али у Нишу и Београду јесу. Имаћете за 15-20 минута прецизно урађене све резултате", казао је Вучић из штаба Српске напредне странке.

О протестима

Вучић се захвалио грађанима Србије што су на миран начин урадили свој посао, и оловком показали каква им је демократска воља.

"И што су истрпели свакојаке пристике и нападе, што су успели да издрже и насиље које је неретко карактерисало у последњим изборним годинама тај постизборним период. Јер неки никада не могу да се помире са изборним резултатима", истиче он.

Рекао је да грађани неће насиље и лажи, и да знају да никада мање приговора није било, ни жалби.

"Поносан сам на чињеницу да никада нисмо имали мирнију кампању, без иједног инцидента. То значи да нарастамо као народ, и да разумемо демократске тековине. И да смо у стању да разумемо и толеришемо другачије мишљење. Поносан сам што је листа 'Србије не сме да стане' освојила оволико поверење грађана", казао је он, и додао да је пресрећан што добри људи водити Србију у наредних тешких шест месеци.

Нагласио је да су данашњи резултати отпор грађана рушењу државе.

Истакао је да неће бити револуција и насилног отимања власти.

Каже да је прве вечери рекао да нема Мајдана, током напада на скупштину, и објаснио зашто.

"Није проблем ако једна невладина организација изности флуоресцентне прслуке и ранце, нити шаторска крила. Све то пише у приручницима обојених револуцијама. Није проблем шта ћете да кажете полицији ако вас ухвате у спровођењу насиља. Тога има у приручницима. Нешто сте заборавили. Да би се револуција проводила, то није довољно, то није техника или математика, политика је суштина и живот, легитмитет. Не можете са тако малим процентом подршке да освајате власт на силу. Данашњи резултати су отпор обичног народа рушењу државе! Народ хоће да чува своју државу", казао је Вучић.

Он је изразио очекивање да ће до краја фебруара, почетка марта бити формирана влада.

Истиче и да су опозициони медији, али и РТС, брутално кршили изборну тишину, и да то траје већ дуже време.

"Постављам питање господину Јонсону зашто није обавестио јавност у Србији да му је Ђилас рекао да неће признати изборне резултате. Људи би тада знали да је ово фарса и спасавање редова Рајана и да се народ не запита како је могуће да после 11 година тако мали проценат гласова сви уједињени могу да освоје, већ да људи говоре како је неко некога покрао, да се људи не питају зашто су толико неспособни, већ да кажу ха ха држ'те лопова", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је то питање за Јонсона и нагласио поново да ће чекати и тражити тај одговор.

Додао је да је шеста важна ствар то што ће Србија остати слободна, суверена и независна држава која ће доносити своје одлуке самостално.

"Србија ће наставити свој пут ка Европској унији упркос томе што има много оних у Европи који би једноставно чекали да склоне Србију са тог пута", нагласио је Вучић.
Председник је нагласио и да Србија неће одустати од традиционалног пријатељства са Кином, Русијом и свим другим земљама за које неко мисли да би смо морали да им уводимо санкције или дајемо изјаве против, да бисмо некога задовољили".

image