Србија и Балкан

На административним прелазима постављени дисклејмери о слободи кретања за сва возила са КиМ

Нешто после осам сати на административном прелазу Јариње прошао је први путнички аутомобил са РКС ознакама
На административним прелазима постављени дисклејмери о слободи кретања за сва возила са КиМ© B.P./ATAImages

На свим административним прелазима Косова и Метохије и Србије постављени су дисклејмери на којима се истиче да је омогућена слобода кретања за сва возила са простора Космета, a нешто после осам сати на административном прелазу Јариње прошао је први путнички аутомобил са РКС ознакама.

Одлука се спроводи искључиво из практичних разлога и ни на који начин не значи признање тзв. Косова.

На дисклејмерима се јасно наводи:

"Омогућавање учешћа у саобраћају на путевима свих возила која су регистрована од стране Привремених институција самоуправе у Приштини се врши искључиво из практичних разлога ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања њихове слободе кретања и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности 'Косова', не прејудицира одређивање коначног статуса 'Косова' и не може се тумачити као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244(1999)".

Одлука о слободном кретању свих возила са територије КиМ почела је да се примењује од 1. јануара.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је пре неколико дана да је слобода кретања за сва возила са Космета обавеза Србије из споразума о слободи кретања из 2011. године.

image
VV inauguration
banner