Србија и Балкан

Додик: Девети јануар је Дан Републике, одрећи се њега је исто као одрећи се себе

Председник Републике Српске упоредио је овај дан са тим као када би неко рекао да 7. јануар није Божић
Додик: Девети јануар је Дан Републике, одрећи се њега је исто као одрећи се себе© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Девети јануар је Дан Републике, то не може да буде ниједан други дан и ми ћемо остати привржени том датуму, поручио је данас председник Републике Српске Милорад.

"Не може неко са стране доћи и нама рећи шта ћемо обележавати. То је исто као кад би неко дошао и нама рекао да 7. јануар није Божић, тако ми то гледамо", рекао је Додик у Бањалуци.

Он је подсетио да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, а да је касније Уставни суд БиХ, односно стране и бошњачке судије у овом суду окарактерисале да, како каже, тај датум неког вређа, иако не вређа никога.

"Девети јануар је истински и исконски дан који смо ми Срби на овим просторима одредили. Одрећи се тог дана, једнако је одрећи се себе, своје историје, погазити све, прихватити да сте спремни да слушате диктат муслимана и странаца и на тај начин мењате свој карактер и обележје, а то није могуће", истакао је Додик.

Он је нагласио да су Срби 9. јануара донели одлуку историјског карактера коју су потврдили на референдуму на којем су јасно рекли да је 9. јануар Дан Републике.

"Не постоји сила која би то могла да забрани", поручио је Додик и додао да је поносан на народ који се окупља тог дана.

image