Србија и Балкан

Милатовић у сукобу са својом странком: Покрет Европа сад пише саопштења против свог оснивача

Трзавице на релацији Спајић - Милатовић постају све очигледније
Милатовић у сукобу са својом странком: Покрет Европа сад пише саопштења против свог оснивача© R.R./ATAImages

Председник Црне Горе и један од оснивача Покрета Европа сад Јаков Милатовић вратио је Скупштини на поновно одлучивање три закона, на шта су бурно реаговали из његове странке.

Милатовић је одбио да потпише Закон о измени и допунама Закона о привредним друштвима, Закон о изменама и допунама Закона о финансирању локалне самоуправе и Закон о изменама и допунама Закона о електронским комуникацијама.

За сваки закон председник Црне Горе навео је образложење због чега је поједини закон потребно дорадити.

Међутим, више је зачудило саопштење Покрета Европа сад које је уследило након одлуке Милатовића.

ПЕС је Милатовића оптужио да непотписивањем закона чува страну бившем премијеру Дритану Абазовићу и Одбору директора Електропривреде које је изабрала Абазовићева влада, као и да тиме отвара пут да на намештеном конкурсу изаберу новог извршног директора у пуном мандату, а по мери бившег премијера.

"Уважавајући чињеницу да председник Црне Горе улази у меритум закона недавно усвојених у Скупштини Црне Горе, морамо истаћи да исти нису проблематични са становишта уставности, те да апсолутно одражавају јавни интерес, а тиме испуњавају и све предуслове да буду потписани од стране председника, како Устав и прописује", саопштио је ПЕС.

И не само то, странка је свог потпредседника Милатовића оптужила да одлагањем примене закона оставља простор за сумњу у политички мотив са циљем саботирања нове парламентарне већине.

Додаје се чак и претња, да ће то проузроковати "штету с којом ће јавност имати прилику да се упозна".

"Не желећи да верујемо у те мотиве, уверени у добронамерност председника Црне Горе, можемо једино закључити да се ради о случајном, али неблаготворном, незнању", закључује се у непотписаном саопштењу ПЕС-а.

Овакво саопштење само је подгрејало раније сумње да између председника ПЕС-а Милојка Спајића и потпредседника Јаковам Милатовића постоји велико неслагање.

То се видело и приликом формирања владе, када је Милатовић формално замрзнуо функцију у странци како би био "председник свих грађана", али је износио своје ставове како би владајућа већина требало да изгледа, што је узроковало да две посланице, наводно ближе Милатовићевој струји у странци, напусте посланички клуб ПЕС-а.

Да несугласице постоје јасно је и по томе што Црна Гора још није изабрала своје амбасадоре, иако је Милатовић више пута са председничке функције писао Спајићу као премијеру са захтевом да влада предложи амбасадоре, како би он могао да их именује, али до тога није дошло.

image