Србија и Балкан

Милатовић: Уверен сам да Мандић неће отворити врата Русији

Председник Црне Горе Јаков Милатовић је рекао да је Мандић потписао коалициони споразум у којем се наводи да ће његова партија бити посвећена европским и евроатлантским интеграцијама.
Милатовић: Уверен сам да Мандић неће отворити врата Русији© R.R./ATAImages

Председник Црне Горе Јаков Милатовић уверен је да ће председник Скупштине Андрија Мандић подржати његову и визију премијера Милојка Спајића о европском и евроатлантском путу Црне Горе. Милатовић је у интервјуу за "Дојче веле" одречно одговорио на питање да ли то што је лидер једне "проруске странке" Андрија Мандић на челу парламента Црне Горе отвара врата за уплив Русије.

"Апсолутно не. У Црној Гори последње три године од промене власти у земљи 2020. када сам постао део владе, видели смо да заиста постоји повећање подршке јавности НАТО чланству", рекао је Милатовић.

Он је казао да се то десило јер су људи попут њега и Спајића снажно промовисали Црну Гору и њено чланство у НАТО-у.

"Први пут је та прича одвојена од бившег режима. Тако смо и дошли до веће јавне подршке за активну улогу Црне Горе у НАТО", оценио је Милатовић.

На питање како ће да убеди НАТО савезнике да Мандић неће отворити врата Русији у црногорску политику, он је навео да је Мандић потписао коалициони споразум у којем се наводи да ће његова партија бити посвећена европским и евроатлантским интеграцијама.

"Што је још важније, његова партија ће дати парламенту подршку у именовању носилаца правосудних функција, што ће водити до јаче борбе против криминала и корупције", рекао је Милатовић.

То је, како је рекао, кључ за институционални развој Црне Горе као и пут да она постане још кредибилнији НАТО члан.

"Зато је Влада конструисана са мањинском подршком. Уверен сам да премијер (Милојко Спајић) потпуно дели моје виђење европског и евроатлантског пута Црне Горе и уверен сам да ће председник парламента (Андрија Мандић) бити ту да подржи нашу визију", навео је, између осталог, Милатовић.

Он је казао да нема разлога за бригу, док год ствари иду како су потписане у Споразуму, и док год држава напредује економски, као и у борби против криминала и корупције.

image