Србија и Балкан

Курти: Београд прихватио РКС таблице како би смањио притисак Запада

Курти је саопштио да је на седници владе тзв. Косова одржаној 27. децембра затражио извештај о спровођењу одлуке српских власти
Курти: Београд прихватио РКС таблице како би смањио притисак Запада© IMAGO/ALEX HALADA

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је након одлуке владе такозваног Косова да дозволи кретање возилима са српским таблицама без стикера која ће ступити на снагу након објављивања у служеном гласнику, да се регистарске таблице са ознаком "РКС" слободно крећу територијом Србије, те да ће, уколико полиција тзв. Косова добије извештај да се одлука о слободи кретања не примењује, уследити реакција.

Курти је саопштио да је на седници владе тзв. Косова одржаној 27. децембра затражио извештај о спровођењу одлуке српских власти да се од 1. јануара 2024. године дозволи слободно кретање возила са „РКС“ регистарским ознакама на територији Србије.

"Извештајем наше полиције, која је све пратила са великом пажњом, обавештени смо да имамо пуну имплементацију, и да није било инцидената и препрека. Због тога смо, на основу принципа реципроцитета, као претпоставке за регулисање односа независних држава, синоћ донели одлуку да дозволимо кретање возила са српским регистарским ознакама која долазе са друге стране границе. Ова наша одлука почиње да се примењује када буде објављена у службеном гласнику", навео је Курти.

Он је истакао да ће у случају да полиција тзв. Косова у међувремену добије извештаје са терена о промени приступа или понашања српских власти по питању слободе кретања у било ком облику, косовске власти реаговати.

"Ова нова ситуација служи слободном и лаком кретању између две државе. Али, ова одлука првобитно долази након две године коришћења регистарских таблица као изговора од стране Србије за заоштравање безбедносне ситуације на северу наше земље, а однедавно и као покушај да се умање критике међународне заједнице на рачун Србије након неправилности и превара на тамошњим изборима 17. децембра (посебно у Београду)", навео је Курти.

Он је истакао да се став по питању регистарских таблица заснивао на "принципу реципроцитета, правним стандардима Европске уније који регулишу слободу кретања грађана и возила".

"Питање регистарских таблица на Косову у септембру 2021. године искоришћено је за угрожавање Косова и региона преко руских авиона Миг-29 подигнутих на небу око границе и покушаја дестабилизације на северу земље, посебно кроз 16 барикада које су подигнуте четири пута у северним општинама, три узастопне недеље у децембру 2022, и у децембру године из које смо изашли, после 2023. Ова самодисциплина Србије се користи да смањи притисак са демократског запада (ЕУ, САД и УК) о Србији, за изманипулисане и недемократске изборе, али и за прикривање званичног одбијања Бриселског Основног споразума које је учињено писмом председнице Владе Србије Ане Брнабић Савету ЕУ 13. децембра, и да се прикрије одговорност за терористички и злочиначки напад у Бањској и Звечану 24.09.2023", навео је Курти.

image
VV inauguration
banner