Србија и Балкан

Дарко Младић: Здравствено стање Ратка Младића непромењено, обележава празнике "онако како доликује"

Здравствено стање бившег команданта Војске Републике Српске "ни боље, ни горе", каже његов син
Дарко Младић: Здравствено стање Ратка Младића непромењено, обележава празнике "онако како доликује"www.globallookpress.com © Icty/Xinhua

Генерал Ратко Младић, који је на издржавању затворске казне у Шевенингену, дочекао је 2024. годину уз новогодишњи телевизијски програм, а обележиће како доликује и Божић и 9. јануар - Дан Републике Српске, изјавио је генералов син Дарко Младић.

"Обележиће и све наше празнике онако како доликује и како је могуће у тим условима", рекао је Дарко Младић.

Говорећи о здрављу свог оца, Дарко Младић је истакао да нема неких промена, те да је здравствено стање бившег команданта Војске Републике Српске "ни боље, ни горе".

"Мање или више је исто. Он је, као и до сада, испратио новогодишњи програм, то је било у кругу са осталим притвореницима у Хашком трибуналу. Ништа се ту специјално није десило јер што се тиче његовог здравља, он нема неке могућности да то специјално прославља. Једноставно, пратио је новогодишњи програм на телевизији и после се одморио, јер није у стању да дуго остаје будан", рекао је Дарко Младић.

Он је напоменуо да је генерал Младић помало покретан, односно још може да се креће, мада му треба помоћ. "Не може без помоћи, али сналази се како може у тим условима", рекао је Дарко Младић у изјави за Срну.

Према његовим речима, нема ништа ново ни у вези са медицинском документацијом коју је Младићева одбрана тражила, а адвокатски тим покушава да пошаље нови медицински тим у притвор Хашког механизма да прегледа Младића, те се око тога сада воде преговори.

Представници Србије и Русије су на седници Савета безбедности УН 12. децембра, током редовне расправе о раду Механизма, затражили да генерал Младић буде отпуштен због хуманитарних разлога или да му се омогући да издржава казну у Србији, те указали да он има лоше дијагнозе и здравствено стање.

Младић је рекао да је до сада имао вишеструке мождане ударе од којих најмање три веома озбиљна, а на снимцима главе до којих је породица дошла види се да има озбиљна оштећења, а имао је "сигурно и један инфаркт срца".

Хашки трибунал подигао је 1995. године оптужницу против генерала Младића, који је ухапшен 26. маја 2011. године у селу Лазарево код Зрењанина, а пет дана касније је изручен Хашком трибуналу.

Младић је у притвору Хашког трибунала од јуна 2011. године. Он је 22. новембра 2017. године осуђен на доживотну казну затвора, која је потврђена у другостепеном поступку у јуну 2021. године.

Пре него што се 2011. године нашао у хашком притвору у Шевенингену, Ратко Младић је, према налазима лекара, преживео три мождана удара, а у притвору је подвргнут бројним терапијама и неколико пута је оперисан.

image
VV inauguration
banner