Србија и Балкан

Младићев син за руске медије: Ратко достојанствено одолева свим потешкоћама, борац је то

Упркос новим здравственим тегобама због слабог срца, бивши командант Војске Републике Српске подноси све што мора, казао је Дарко Младић
Младићев син за руске медије: Ратко достојанствено одолева свим потешкоћама, борац је тоGetty © Photo Serge Ligtenberg/Getty Images

Бивши командант Војске Републике Српске, генерал Ратко Младић достојанствено одолева свим потешкоћама, упркос новим здравственим тегобама због слабог срца, рекао је син генерала Дарко Младић за ТАСС.

"Тренутно се суочава са додатним компликацијама због слабог срца", рекао је Младићев син. "Али упркос свему, добро се држи".

Ратко Младић је, према речима сина, увек превазилазио све тешкоће и достојанствено пролазио сва животна искушења.

"Он је, пре свега, војни генерал, живот га је научио да савладава тешкоће. Његов животни пут је пун тешкоћа, али он је одличан борац и подноси све што мора да поднесе", нагласио је Дарко Младић. "Не могу да кажем да му је лако, али он нам се никада не жали", додао је.

Син некадашњег команданта Војске РС истакао је да његовом оцу веза са породицом даје велику снагу.

"Виђамо се преко видео позива око пола сата два пута у недељи. Ратко је у контакту са породицом, са унуцима, са мојом мајком, са мном и мојом супругом. Заједно постајемо јачи", рекао је Младић.

Раткова породица је тренутно у процесу уговарања нове посете српских лекара генералу, с обзиром да су у обавези да приликом сваке нове посете покрећу процедуру да би добили дозволу. "Последњи пут су дошли крајем септембра 2022.", казао је Дарко.

Генералу, који се налази у хашком притвору, снага срца је дошла на доњу границу, због чега ће у току следеће недеље бити предат захтев Хагу да га прегледају српски лекари, рекао је раније његов син за РТРС.

"Сада му је буквално снага срца дошла на неку доњу границу. Ми сада спремамо поново тим кардиолога и пулмолога. Тражићемо од Трибунала да оду тамо да га прегледају, да попричају и консултују се са тамошњи лекарима", рекао је Дарко Младић.

Српски генерал је у заточеништву у Хагу доживео три мождана и срчани удар. Према наводима одбране, у затвору му није пружена одговарајућа медицинска помоћ.

Како је рекао генералов син, лекари су Ратка од јаких болова лечили парацетамолом. Током пандемије ковида 19, члановима породице и адвокатима није било дозвољено да виде Младића под изговором заштите од корона вируса.

image