Србија и Балкан

Руски амбасадор на прослави Дана Републике Српске: Русија је гарант Дејтонског споразума

У згради Владе Републике Српске одржава се свечани пријем поводом Дана Републике Српске
Руски амбасадор на прослави Дана Републике Српске: Русија је гарант Дејтонског споразума© Кабинет председника Републике Српске

Амбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини Игор Калабухов рекао је вечерас у Бањалуци поводом Дана Републике Српске да већина народа сматра 9. јануар за празник и да је врло тешко оспорити га.

Он је поручио да је врло важно шта народ мисли, те да је у питању одлука народа Републике Српске да дан празнује као своју светковину.

Калабухов је указао на то да су они који оптужују Републику Српску за кршење Дејтонског споразума прихватили наводног Високог представника, што је заправо кршење Дејтона.

"Користим овај дан за нове састанке са руководством Републике Српске, како бисмо договорили јачање билатералних односа у свим доменима, попут економије, културе и тако даље", рекао је он.

Додаје да је Русија гарант Дејтонског мировног споразума, те да се залаже за његово стриктно спровођење.

"Ми водимо балансирани приступ према свим странама у Босни и Херцеговини. Мислим да је сарадња између Руске Федерације и Републике Српске у свим сегментима гаранција тога да ће наше пријатељство бити још јаче", рекао је Калабухов и подсетио да ће ускоро бити отворен руско-српски духовни центар.

image