Србија и Балкан

Сви путеви у Србији проходни: Полиција апелује да возачи користе зимску опрему

Поласци аутобуса са Београдске аутобуске станице одвијају се редовно и без отказивања због снега, речено је Танјугу у БАС-у
Сви путеви у Србији проходни: Полиција апелује да возачи користе зимску опрему© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

На државним путевима у Србији јутрос нема непроходних деоница, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и апеловао на све возаче, посебно камиона, да на пут не крећу без зимске опреме.

"Путари су у другом степену приправности. Ангажовано је 1.332 путара на државним путевима, као и 319 машина које чисте снег и посипају со. Имамо 172 путне базе, од којих 36 на ауто-путевима", рекао је Весић за ТВ Пинк.

Током јучерашњег дана, догодило се 10 саобраћајних незгода, у којима је било неколико повређених, а у две несреће на државним путевима и два смртна исхода.
Весић је истакао и да су у свим несрећама на ауто-путевима учествовали камиони, и да су, осим у једном случају, сви возили неприлагођеном брзином и имали су летње гуме.

"То је недопустиво. Молим све возаче да без преке потребе не крећу на пут, а возаче камиона, посебно, да не крећу на пут без зимске опреме и да воде рачуна о брзини", рекао је Весић.

Он је упозорио и да је након престанка падавина које се очекују, због ниских температура могућа појава леда на путевима.

"Престаће падавине, али због стварања леда који је опаснији од снега, наставиће се са посипањем соли", најавио је Весић.

Он је захвалио путарима на обављеном послу, који ће како је додао, наставити да раде све док има падавина и леда на путевима.

Поласци аутобуса са Београдске аутобуске станице одвијају се редовно и без отказивања због снега, речено је данас Танјугу у БАС-у.

Поласци ка зимским центрима ће се, такође, одвијати редовно.

За данас је на БАС-у планирано укупно 1.268 полазака и 1.280 долазака аутобуса.

Апел полиције да возачи користе зимску опрему

Више полицијских управа у Србији апеловало данас на возаче да због најављених већих снежних падавина и значајно нижих температура адекватно припреме своја возила за пут и обавезно користе зимску опрему.

Из полицијских управа Зрењанин, Врање, Ужице, Бор, Нови Сад и Суботица подсећају да је у постојећим временским условима, када су на путу снег, лед или поледица, обавезно коришћење зимских пнеуматика, чија дубина шаре не сме бити мања од четири милиметра.

На путевима ван насеља обавезан део зимске опреме су и ланци за снег или други уређаји за повећање приањања.

Апелује се на возаче и да брзину кретања возила прилагоде временским условима, да држе веће одстојање и да не угрожавају себе и друге учеснике у саобраћају пребрзом вожњом и непрописним претицањем.

image