Србија и Балкан

Родитељи претучене деце организују протест у Вуковару, ухапшена још тројица осумњичених

У Вуковару се гради толеранција према разликама - неопходно је да престане да се толерише насиље појединих група које уживају неку врсту заштите од институција државе, каже Милорад Пуповац
Родитељи претучене деце организују протест у Вуковару, ухапшена још тројица осумњиченихwww.globallookpress.com © Danita Delimont Stock Photograph/Joe Restuccia III / DanitaDelimo

Вуковарско-сремска полиција ухапсила је данас још три мушкарца који се сумњиче да су учествовали у нападу на групу малолетника у Вуковару на православни Бадњи дан, за шта је Кривичним законом предвиђена казна до три године затвора.

Најпре је, како је раније потврђено, идентификован један осумњичени, а сада су приведена још тројица.

"Полицијски службеници Полицијске управе вуковарско-сремске су интензивним радом лоцирали и привели у Полицијску станицу Вуковар три мушке особе које се доводе у везу с овим догађајем. Полиција над њима спроводи криминалистичко истраживање и наставља с даљим радом на утврђивању свих учесника овог догађаја", наводи се у саопштењу.

Полиција сумња да је у нападу учествовало још насилника. За сада се сумња да је реч о припадницима навијачке групе Бед Блу бојс који су на малолетнике насрнули јер су чули да говоре на екавици. Зато су помислили да се ради о навијачима Партизана или Звезде.

Напад се догодио 6. јануара око 22.25 сати у Улици Јосипа Јурја Штросмајера, неколико тешко повређених малолетника је завршило је у болници. Нападачи се за сада терете за учешће у тучи за шта је прописана казна до три године затвора, пренели су хрватски медији.

Пуповац: Насиље у Вуковару има политичке покровитеље

Председник Самосталне демократске српске странке (СДС С) и посланик у Хрватском сабору Милорад Пуповац и Борис Милошевић подржали су протест родитеља малолетника који су пре два дана претучени у Вуковару, јер, како су поручили, томе треба стати на крај.

Пуповац је на конференцији за новинаре истакао да насиље у Вуковару има своје политичке покровитеље.

"Вуковар је град разлика и различитих људи, по изговору језика, етничкој и верској припадности, по политичким опредељењима и навијачким страстима. И то је богатство, као и у сваком другом граду. То се, нажалост, претвара у поводе за насиље већ годинама. То насиље има своје политичке покровитеље, оне који подстичу политичко насиље и имају толеранцију према насиљу уместо толеранције према разликама", навео је Пуповац.

Родитељи претучене деце најавили су протест који ће бити одржан у суботу.

Пуповац је поручио да је време да се у Вуковару гради толеранција према различитостима, а да је неопходно да престане да се толерише насиље појединих група које уживају неку врсту заштите од институција државе.

"Желимо да људи из сфере политике не подстичу екстремизам и не користе екстремисте за обрачуне с другим политичким групацијама, као што је био случај са спречавањем нашег доласка у Вуковар. Могуће је да је део тих навијача био међу онима који су нас чекали. Нека се данас не праве као да не знају ништа, и те како добро знају. Држава, Влада и њене институције не могу имати толеранцију према људима који нарушавају оно што је у спорту најбоље – такмичење у миру, вештини, а не у мржњи и насиљу", додао је.

Пуповац је нагласио да жели да претучена деца што пре оздраве и да што пре преживе страшан шок.

"Желимо да држава коначно почне да делује у складу са својим правилима и да не буде блага према онима који нису благи према деци и јасно стави до знања да је сваки облик нетолеранције, било кроз певање или слављење ватреним оружјем, недопустив", рекао је Пуповац.

Одавно смо се, додао је Пуповац, изборили за мир у Вуковару, а сада годинама други раде на томе да Вуковар не буде град мира, него град насиља.

"И то не од већине, него мањине оних који добијају подршку ниском формом интереса да би одржали атмосферу која њима треба, али граду не треба. Србима не треба, Хрватима не треба, никоме не треба. Надамо се да ће држава, влада, власт као што очекују и родитељи, сада учинити оно што треба – знати ко су наша деца, а ко су насилници", навео је лидер СДС С -а.

Пуповац је подсетио да од 2019. упозоравају на овакве случајеве и траже деловање.

"Успели смо код дела популације. Нисмо успели тамо где наша моћ не досеже, тамо где је то под контролом градске управе и где држава није направила оно што је требало. Рећи ћемо то на састанку који следи, на састанку владајуће већине", најавио је Пуповац.

Он је истакао да су власт и држава погрешили када су дозволили и сврстали се иза Колоне сећања у Вуковару 18. новембра у којој су били симболи мржње и подстицања на насиље, а не симболи пијетета.

"Тешко су погрешили јер су овакви то доживели као своју победу", казао је Пуповац и додао да разуме огорченост родитеља, али да су "најважније поруке мира и ненасиља".

"Верујем да ће многи суграђани спрске националности бити заједно са својим суграђанима Хрватске, као што су деца била заједно те вечери на улици, у школи. И нека тако буде што чешће и што више, у што више прилика", навео је Пуповац.

image