Србија и Балкан

Срби немају мира ни на Божић: Удружење из Вуковара има за циљ оснивање Хрватске православне цркве

Пријем поводом Бадњака и Божића је организовало удружење Хрватски православни центар, чији се председник Предраг Мишић Пеђа представља да је по националности Хрват, а по народности Србин православне вере
Срби немају мира ни на Божић: Удружење из Вуковара има за циљ оснивање Хрватске православне црквеwww.globallookpress.com © Danita Delimont Stock Photograph

У ресторану "Камен" у Дицму одржан је пријем поводом Бадњака и Божића који је организовао опскурно удружење Хрватски православни центар из Вуковара, којем је циљ оснивање Хрватске православне цркве.

На пријему су били и градоначелник Вуковара Иван Пенава, али и изасланик хрватског председника Зорана Милановића генерал Маријан Марековић и Анте Санадер, потпредседник Хрватског сабора.

Пријем је организовао извесни председник удружења Предраг Мишић Пеђа, који се представља да је по националности Хрват, по народности Србин и православне вере. Каже да је сам нацртао грб удружења који подсећа на грб Хрватске православне цркве из времена НДХ.

"Ако може да постоји бугарска, румунска, македонска, грчка и све остале аутокефалне православне цркве, онда и у Хрватској треба да постоји управо таква православна црква. На овај начин ми у принципу желимо да се одвојимо од Српске православне цркве, јер не припадамо тој цркви нити светосављу, а разлози су јако добро познати", изјавио је Мишић, осуђујући СПЦ да је "ширила мржњу, нарочито према хрватском народу".

image