Србија и Балкан

Случај Богородице Љевишке: "Ако је ваше, што сте је палили марта 2004?"

Шта је у позадини најновије отимачине Приштине, у којем је представљено да је Богородица Љевишка храм подигнут у част богиње Премте, изграђена на темељима паганског дарданског светилишта?
Случај Богородице Љевишке: "Ако је ваше, што сте је палили марта 2004?"© РТ Балкан/Ивана Лукић

Подујево, манастир Дечани, па сад и Богородица Љевишка...Списак све дужи, а намере Приштине све јасније - разбијање Епархије-рашко призренске и припајање њених православних манастира тзв. албанској православној цркви, фалсификовање и злоупотреба историје.

Најновији напад Приштине у тексту "Кохе", у којем је представљено да је Богородица Љевишка храм подигнут у част богиње Премте, изграђена на темељима паганског дарданског светилишта, професор историје са Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Лука Јовановић за "Косово онлајн" оцењује да се све то ради у циљу сламања СПЦ на КиМ.

Професор Јовановић истиче и следеће - "ако је ваше, што сте је палили марта 2004?".

"Зачуђујуће је што је 'Коха' у питању, као једна медијска кућа која је објављивала релевантне текстове и зашто је она дозволила да се нешто свако пише. Поставља се питање зашто овако нешто не може да се напише и објави у неком научном часопису. Управо зато што не постоје научни докази за то, ни писани ни материјални докази. Оно што смо могли да видимо заправо треба везати у ширу причу који видимо у протеклих пар месеци, а то је да се свака црква на КиМ, на овај или онај начин, повеже са Албанцима. Пре смо имали примере где су поједине цркве називали католичким, па чак и албанско православним. Оно што данас видимо да они везују за антику, односно враћају се на ону стару причу, да су они једини аутохтони овде и да су они једини господари свега на КиМ, па тако и културне баштине, била она римска, византијска или српска, турска или јеврејска", истиче он.

Јовановић тврди да је то погрешан наратив који не води ничему добром.

"Господин који је написао тај чланак је једна апсолутно непозната личност. Мени је било занимљиво видети да је он са загребачког Универзитета и кад узмемо у обзир да је у Загребу радио једно време добар део албанских историчара који су се тамо образовали, и да је тамо управо ту Катедру која се бавила антиком, водио и чувени Зеф Мирдита. Он је стекао научни углед, али је и сав свој научни углед употребио у сврху албанске независности и прављења аутохтоне приче о Албанцима. Та прича народски ’не пије воду’ и не може се данас ни један народ везивати за неки антички, а нарочито се не могу Албанци везивати за Илире, Дарданце и Ауторијате, ни многе античке народе који су овде живели пре пар хиљада година, а које су Римљани покорили и инкорпорирали у свој државни систем", додаје Јовановић, подсећајући да су се Илири асимиловали у Ромеје.

Он наводи да је манастир Богородица Љевишка, као и многи други храмови које је подигао краљ Милутин, подигнут на старијим темељима.

"Управо је било и нормално да су народи који су примали хришћанство те своје паганске храмове претварали у хришћанске. Али, доказати и тврдити, као што овај господин тврди у чланку, да је Богородица Љевишка сазидана на темељима дарданског паганског храма је излишно. Поставља се питање како ви тврдите да је дардански храм, како знате да је пагански храм, јер је можда неки други објекат у питању и да ли сте вршили ахреолошка истраживања? Врло добро знамо да нису. Опет ћу подвући, оваквим писањима и оваквим глупостима може да буде место само у жутој штампи, никако у научној литератури јер не постоји научни часопис који би пренео нешто овако", тврди Јовановић.

Саговорник "Косово онлајна" сматра да треба реаговати сваког пута када је угрожена културна баштина, сећање једног народа и његова прошлост.

"Можемо видети да су овакве ревизионистиче намере увек биле присутне када је долазило до значајних промена. Мени је изузетно индикативно зашто је сада кренуло да се удара на СПЦ, и то на различите начине. Као да се тражи модел како приступити одвајању и крађи српских цркава и манастира на КиМ. Имали смо примере, да ли им прићи са стране католичанства, аутохтоности, ислама или нечега другог, али се још тражи модел и питање је шта ће изнети на крају. Свет зна чија је то културна баштина, и то је оно што је Албанцима главни проблем. Сада треба променити тај наратив и довести га под знак питања, у сврху тога да би се, као што су неки стручњаци изнели у јавност, дошло до сламања рашко-призренске Епархије, да ли до њене поделе, укидања, или прављења самосталне цркве. Можемо видети свуда где је била спорна територија Срба, долазило се до тога да је црква која је била прва на удару и да су, као на примеру Црне Горе и Македоније, ударали на цркву и на оно до чега је народу највише стало", казао је он.

Јовановић истиче да такве тврдње увек треба демантовати и дићи глас, али треба тражити помоћ Унеска и у других верских заједница.

"Апсолутно треба сваки пут износити научне доказе и постављати питање о научној истини и да ли постоје материјални, писани извори за било коју научну тврдњу", поручио је Јовановић.

Подсетимо, из манастира Високи Дечани у реакцији на писање "Кохе", навели су да не постоје конкретни и писани докази о таквим тврдњама и да се у време хришћанских празника подстиче етничка и верска мржња.

Црква Богородице Љевишке, првобитно касно источно-римска, византијска црква из 11. века, подигнута је у част Богородице Милостиве, коју је као дотрајалу цркву реконструисао у 14. веку српски краљ Милутин, који јој је додао значајне детаље, дајући јој садашњу структуру са пет купола.

image