Србија и Балкан

Дрецун: Циљ наоружавања Приштине је да заокружи тзв. државност

Коментаришући саопштење Вашингтона да продаја 246 ракета "џевелин" неће променити основни војни баланс у региону, он оцењује да то није истина и додаје да га чуди да неко може да каже да је наоружавање и продаја тих ракета у складу са балансом снага у региону
Дрецун: Циљ наоружавања Приштине је да заокружи тзв. државностGetty © Ferdi Limani / Stringer

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је јуче да је крајњи циљ наоружавања Приштине тај да заокружи такозвану државност и створи услове за почетак уласка тзв. Косова у НАТО.

Амерички Стејт департмент одобрио је да се Косову продају антитенковске ракете "џавелин" и пратећа опрема по процењеној вредности од 75 милиона долара, саопштио је у четвртак портпарол Стејт департмента, а Дрецун оцењује за Танјуг да је та одлука саставни део улоге коју Америка има у дужем периоду када је у питању трансформација такозваних косовских безбедносних снага у "некакву војску Косова".

"Наоружавање, опремање, војном опремом и обука – САД су ту водећа земља поред Турске која је, такође, један од главних снабдевача наоружањем. Ту су и Немачка, Велика Британија. И то не треба ништа да нас чуди. То је нешто што САД континуирано раде и што ће наставити да раде", сматра Дрецун.

Он додаје да су за то припремљени и правни основи у више области, те ако је у питању рецимо размена обавештајних информација, потписан је споразум о безбедносној заштити поверљивих информација, а то омогућава онда обавештајним службама САД да Приштину снабдевају обавештајним информацијама.

"Можемо само да претпоставимо које су информације у питању. Све оно што је везано за наше снаге безбедности и за расположење српског народа, то им се доставља. Затим, постоји ФМС споразум који је Приштина потписала са Сједињеним Америчким Државама. Тај споразум омогућава Приштини директне куповине наоружања од америчких произвођача, што ретко која земља може или да Министарство одбране САД набавља наоружање за КБС. И то се користило у минулом периоду", навео је Дрецун.

Он подсећа да су САД снабделе КБС стотинама лаких оклопних возила (хамви), као и са седам система лаких беспилотних летелица.

"Ево сада ћемо имати противоклопне ракете "џавелин". И интересантно је да је посланик Самоопредељења одмах рекао да је отприлике број ракета који ће бити набављен од Сједињених Америчких Држава једнак, како каже, броју тенкова који Срби имају. А то јасно указује шта се ради. Дакле, Сједињене Америчке Државе наоружавају ту будућу војску 'Косова' да се сукоби са нашим снагама", сматра Дрецун.

Коментаришући саопштење Вашингтона да продаја 246 ракета "џевелин" неће променити основни војни баланс у региону, Дрецун оцењује да ће га ипак променити и додаје да га чуди да неко може да каже да је наоружавање и продаја "џавелин" ракета у складу са балансом снага у региону.

"Наравно да ће променити имајући у виду да сви на Косову говоре да је КБС наследник терористичке ОВК. Знамо шта је циљ ОВК – стварање 'велике Албаније'. И то може да угрози регион", рекао је он.

Он је навео да се говорило да би трансформација КБС-а у војску тзв. Косова требало да се заврши 2029. године, међутим, како каже, сада је то скраћено за неколико година и званичници у Приштини говоре да ће до краја 2025. бити комплетно завршено формирање три пешадијска пука.

"То значи да они планирају да већ 2025. године имају комплетно заокружену војску на Косову. И с друге стране, планирају увођење обавезног војног рока. То је било у плану 2028. Сада је уведен пилот пројекат који креће ове године где ће се видети да ли ће та обука да буде три месеца или два пута по три месеца лети и зими. Регулативни потенцијал се процењује на 180 хиљада људи. А тај предлог трансформације, односно транзиције урадио је амерички институт за безбедност који припада америчкој држави", рекао је Дрецун.

Он је подсетио да изјаву бившег министра одбране тзв. Косова који је рекао да су ушли у другу фазу реализације трансформације која се односи "на покривање територије Косова заједно са снагама КБС-а и НАТО-а".

"Кад узмете ту изјаву у обзир, кад узмете у виду планове да граде базе на северу Косова, кад узмете у виду изјаву садашњег такозваног министра одбране који каже да ће ове године бити приоритетна изградња капацитета за одбрану Косова, како каже, и за изградњу војних капацитета за подршку цивилним властима и изјаву да КФОР више не може да обезбеђује администраивну линију, то значи да је њихов циљ да овладају севером Косова", рекао је Дрецун.

Дрецун напомиње да је крајњи циљ да се заокружи такозвана државност и да се створе услови за почетак уласка Косова у НАТО.

"Да би се то десило, морају се испунити политички услови. То је да се територијални и етнички проблеми реше на миран политички начин. И то се покушава у овим француско-немачким предлозима. И други услов је да они имају оружану формацију, дакле оружане снаге које ће бити потпуно комплементарне и компатибилне са НАТО снагама. Зато их наоружавају по НАТО стандардима", навео је Дрецун.

Циљеви поред тога јесу да они у потпуности овладају такозваном војском Косова, севером КиМ, да изађу на административну линију са централном Србијом, што ће створити основицу за евентуално изазивање нове дестабилизације, рецимо на југу централне Србије, оценио је Дрецун и мишљења је да они неће одустати ни од идеје "велике Албаније".

"Они овде директно угрожавају безбедност и опстанак српског народа на Косову и Метохији са том формацијом", рекао је Дрецун.

image
VV inauguration
banner