Србија и Балкан

Приштина на 48 сати одложила примену мере кажњавања Срба који нису пререгистровали аутомобиле

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти објавио је да на два дана одлаже примену мере кажњавања возача са српским регистарским ознакама
Приштина на 48 сати одложила примену мере кажњавања Срба који нису пререгистровали аутомобиле© TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти објавио је рано јутрос да за 48 сати одлаже примену мере кажњавања возача који нису пререгистровали своје аутомобиле на Косову и Метохији. На то је пристао, како је навео у објави на Твитеру,  само због захтева Сједињених Америчких Држава. 

"Захваљујем амбасадору Ховенијеру на његовој посвећености и ангажовању. Прихватам његов захтев за одлагањем за 48 часова мере изрицања казни за нелегалне 'КМ' (и друге) аутомобилске таблице. Срећан сам што ћу радити са САД и ЕУ на проналажењу решења у наредна два дана", објавио је Курти на Твитеру.

Амерички амбасадор Џеф Ховенијер претходно је објавио да су Сједињене Америчке Државе забринуте због тога што Београд и Приштина нису постигли споразум за решење кризе на Косову и Метохији јуче у Бриселу.

"Ми смо од 'косовске' владе затражили да одложи за 48 сати примену мере кажњавања, како би омогућила Европској унији и Сједињеним Америчким Државама даље ангажовање страна на проналажењу решења", навео је Ховенијер у саопштењу.

Стејт департмент: 'Косово' одмах да обустави све планиране мере

Претходно, портпарол Стејт департментa Нед Прајс саопштио је да су САД разочаране што у Бриселу јуче није постигнут договор за спор око регистарских ознака.

"Придружујемо се Европској унији у позиву 'Косову' да одмах обустави све планиране мере које би довеле до ескалације тензија, укључујући и наметање казни за возила. Обе стране треба да се уздрже од предузимања провокативних корака, да испуне своје обавезе у оквиру дијалога који води ЕУ, и да се конструктивно ангажују на постизању одрживог решења", истакао је Прајс.

Полиција у Приштини најавила је јуче, после неуспешних преговора у Бриселу, да ће данас у осам часова почети да спроводи меру кажњавања власника возила са српским таблицама.

На Јарињу саобраћај нормално, у близини прелаза специјалци

Саобраћај на административном прелазу Јариње јутрос се одвија без проблема, након што је Приштина за 48 сати одложила изрицање казни за возила са српским регистарским таблицама са почетним словима градова на КиМ, јавља Танјуг.

У близини административног прелаза са стране Косова и Метохије присутни су припадници специјалних јединица косовске полиције.

Шефица УНМИКА-а: Потребно избећи било какву ескалацију

Специјална представница генералног секретара и шефица Мисије УН на КиМ (УНМИК) Каролина Зијаде изразила је данас жаљење што на разговорима у Бриселу није постигнут договор како би био превазиђен тренутни, како је навела, "ћорсокак" на КиМ.

Зијаде је нагласила потребу да се избегне било каква ескалација која би могла да дестабилизује ситуацију на терену и доведе до нежељених последица, саопштио је УНМИК.

Шефица УНМИК-а је истакла је да су дијалог и компромис темељ сваког плана за одрживи мир и позвала на одговорност и истинску посвећеност дијалогу уз посредовање ЕУ.

image