Србија и Балкан

Вучић: Наоружавање КБС има за циљ да у потпуности уклони српски народ на КиМ (ВИДЕО)

Тзв. косовске снаге безбедности, које не смеју да постоје по међународним јавно-правним нормама и по Резолуцији 1244, без сопствене производње, укупно у овом тренутку имају, заједно са тзв. косовском полицијом 223 оклопна возила, нагласио је председник
Вучић: Наоружавање КБС има за циљ да у потпуности уклони српски народ на КиМ (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

Председник Александар Вучић је након обиласка Дежурног оперативног центра Војнобезбедносне агенције истакао да рушење међународног правног поретка даљим наоружавањем тзв. косовско-безбедносних снага, има за циљ да се супротно резолуцији 1244, са територије КиМ у потпуности уклони било какав траг постојања Србије, као и српског народа.

"Изјаве званичника да ће свака патрола имати дуге цеви, шаљу јасну поруку да се Срби осећају несигурно и да што пре напусте КиМ", истакао је.

Како је навео, нерегуларне и нелегалне снаге Албанаца на КиМ уопште не би смеле да постоје.

"Тзв. косовске снаге безбедности, које не смеју да постоје по међународним јавно-правним нормама и по Резолуцији 1244, без сопствене производње, укупно у овом тренутку имају, заједно са тзв. косовском полицијом 223 оклопна возила. То су лако оклопљена возила, најчешће су возила за превоз пешадијских јединица. Ту има осим "гардијана", "хамера" највише, али има и турских "вурана", "кирпија", "кобри"... То су све турска возила која су добили", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да је план да се број оклопних возила повећа, као и број особља.

"Они желе да повећају на 350 оклопних возила, желе да 2027. имају 5.500, како они то кажу, професионалних војника у КБС-у и још 20.000 због чега се разматра и увеђење обавезног војног рока у Приштини да би те задатке могли да испуне. Те оружане снаге до 2027. године, поред лаког стрељачког наоружања, треба да буду опремљене са преко 350 борбених оклопних возила, хеликоптерима, противоклопним вођеним ракетама, самоходним бацачима, хаубицама, противваздухопловним системима, извиђачким тактичким борбеним летелицама и 'килер' дроновима или дроновима камиказама", рекао је председник.

Додао је да се оне тежишно опремају од стране САД, Турске и Немачке и да су из те земље углавном реализоване донације у теренским и неборбеним возилима.

Према његовим речима, од Немачке су углавном реализоване донације у теренским и неборбеним возелима, то су возила "ландровер волф", "мерцедес пух" и стрељачко наоружање.

"Из САД су испоручене велике количине теренских возила - "хамер", борбених возила "гардијан", мање количине оклопних возила "бастион", извиђачке беспилотне летелице РК20 Пума, најављено допремање "џавелина" док се разматра и набавка противтенковских мина", истакао је председник.

Он је додао да са позиције опремања доминира Турска, ту су борбена оклопна возила "кобра", "акреп", "кирпији", мобилни минобацачи 120 мм на возилима "вуран", системи беспилотних летелица "барјактар"...

О резолуцији 1244

Председникје истакао да Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација предвиђа демилитаризацију Албанаца са територије КиМ, а уместо тога део западне међународне јавности прави војску тзв. Косова.

Он је истакао да Србија није јака као САД, Велика Британија, Немачка или Турска, али и даље може целом свету да укаже како се брутално крше међународне јавноправне норме.

Он је рекао да државе тог дела међународне заједнице лажу када причају да се залажу за поредак УН и оценио да поредак УН никада није интересовао те земље, већ их искључиво занима испуњавање сопствених интереса.

"То је једино што их занима. И није утеха то, што осим људи у Србији, који то знају, то сазнаје све већи део људи у свету, али од истине се, ако ништа, не може побећи", рекао је Вучић.

"Уз Резолуцију 1244, у члану девет, ставу под Б се каже 'демилитаризација ОВК и других наоружаних група косовских Албанаца, како се захтева у ставу 15'. Дакле, не смеју да постоје никакве групе наоружаних Албанаца, а они им направише војску", нагласио је председник.

Он је навео да се у тачки 4 Резолуције 1244 потврђује да ће после повлачења српских снага безбедности са КиМ, договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља бити дозвољен повратак на Косово и Метохију, ради обављања дужности у складу са Анексом два.

"Не морам да вас подсећам, да по први пут када смо затражили, због јасних узрока прогона српског становништва са Косова и Метохије, добили смо одбијајући став КФОР-а о повратку српских трупа у складу са Резолуцијом 1244, која уопште не предвиђа могућност негативног одговора на питање које ми нудимо", рекао је Вучић.

Он је додао да се у тачки 10 исте резолуције каже да се очекује да генерални секретар уз помоћ одговарајућих међународних организација успостави међународно цивилно присуство на Косову и Метохији, како би се обезбедила привремена управа на КиМ, при чему ће народ Косова и Метохије моћи да ужива суштинску аутономију у оквиру Савезне Републике Југославије.

Вучић је подсетио и на члан 15, где се захтева од ОВК и других наоружаних група Албанаца са територије КиМ да одмах прекину са свим офанзивним акцијама и да се повинују захтевима за демилитаризацију, како то тражи шеф међународног безбедносног присуства у консултацијама са специјалним представником генералног секретара.

Он је навео и да посебна тачка Резолуције каже ће народ Косова и Метохије моћи да ужива суштинску аутономију у оквиру СРЈ, о чему ће одлуку донети Савет безбедности.

Председник је објаснио да Војнобезбедносна агенција ту да нам пренесе све информације важне за наше поступање, да научимо што је могуће више да би могли да применимо у систему безбедности.

"Она брине о свему - од дисциплине војника до спољног угрожавања наше земље у целини", рекао је Вучић на почетку обиласка.

Председник је рекао да је наше да разумемо шта је то што се збива око нас, да чувамо мир, да чувамо стабилност, али и да снажимо нашу војску.

Како је рекао, данас је прилика да говоримо се говори о војсци, као и 20. и 21. када се буде представљао велики план, додајући да ће бити пуно улагања.

"Без снажне војске не бисмо могли да постојимо, као нека имагинарна територија насељена људима да, али као држава не", истакао је председник.

Како је рекао, координација безбедносних структура Србије тј. МУП-а и војске је врло добра.

Наглашава да Приштина има најбрже растући буџет за војску и полицију, које не би смеле да постоје према међународном јавном праву.

"Ми, као војно неутрална земља свакога дана радимо да обезбедимо мир за наше грађане. И по том питању људи треба да буду мирни. Али сви људи који живе на свим територијама ван централне Србије, не треба да брину, јер су наше снаге далеко јаче од свих потенцијалних изазивача", наглашава.

Председник је рекао да Србија у овом тренутку има 186 милиона евра слободних средстава на рачуну Југоимпорт СДПР-а и да ће тих 186 милиона бити одмах потрошено на куповину оружја и оруђа из фабрика српске наменске индустрије.

"То ће бити осам "нора", а најјефтинија је куповина када од сопствене домаће памети то купујемо и зато ћете да видите колико тога можете за релативно мали новац да купите и колико то више вреди него 246 'џавелина' које су изузетно снажне противтенковско и противоклопног оружје, али не снажније од нашег, али не одговара се истом врстом оружја на исто оружје", рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија поред осам "нора" узети 81 продужени "милош" за превоз пешадијских јединица и додао да ће свако од тих возила бити наоружано дупсом или 12,7 или 14,5 милиметара или 20 милиметара и противоклопним ракетама како би могло да у сваком тренутку пружи одговор и тежим оклопно-механизованим јединицама и борбеним возилима.

"Узећемо 30 купола за 'лазаре', узећемо и део мађарске робе коју набављамо, то је 26 борбених возила пешадије и још неких делова", рекао је Вучић и додао да је стигла и опрема која је купљена пре две године, а која се тиче ометања непријатељских дронова и нисколетећих летелица, хеликоптера и авиона.

Најавио је и да се очекује серијска производња дронова-камиказа, на територији Србије.

"Променићемо и бојеву главу за тај први 'килер' дрон са којим ћемо ми да изађемо и верујем да ћемо више хиљада комада имати завршених и предатих војсци на употребу већ пре краја ове 2024. године", рекао је Вучић.

Нагласио је да су ти дронови резултат домаће памети и домаће производње.

О ухапшеном шпијуну

Председник Србије је истакао, одговарајући на питања новинара о ухапшеном српском држављанину који је, како је речено, радио у корист шпијунских служби Албаније,, да нема сумње да је на територији Србије појачано дејство и присуство различитих обавештајних и свих других агенција из иностранства, те да ће БИА наставити да ради свој посао,

"Наша земља је земља која се не уклапа у калупе послушништва и подаништва, наша земља је слободна и слободарска, наша земља је независна и наша земља доноси одлуке у складу са интересима нашег народа и наших грађана, а не у складу са диктатима које добијају било од кога споља", истакао је Вучић.

О изјавама Свечље

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом најаве министра полиције привремених приштинских институција Џељаља Свечље да ће све косовске патроле имати дуге цеви, да је нескривени циљ тога протеривање, прогон и малтретирање Срба.

"Што се тиче изјаве Свечље, ништа неуобичајено. Њихов нескривени циљ је протеривање, прогон и малтретирање Срба. Они ће са тим наставити и очигледно, не само под патронатом и уз заштиту дела међународне јавности, већ и уз директну подршку. Те пушке су добили из Хрватске, дакле из Европске уније и НАТО", рекао је Вучић.

Како је оценио, све то што раде - раде илегално, раде на криминалан начин, супротно међународним јавно-правним нормама и повељама Уједињених нација.

О изборима у Србији

Вучић је одговарајући на питање новинара о изборима нагласио да су избори јуче завршени, након што је РИК саопштио коначне резултате.

"Избори су јуче завршени и одлуку о томе доноси Републичка изборна комисија, а не медији и политичари. За мене су оне вечери били суштински завршени када смо саопштили резултате и када је било јасно да ћемо однети убедљиву победу. Мислим да је то важно због будућности Србије, између осталог и због тога да се сачува слобода и независност Србије, али наравно пре свега да би Србија могла да иде напред", рекао је председник Вучић.

Он је данас најавио да ће следеће недеље представити највећи програм за Србију, сличан некадашњем Маршаловом плану и да очекује да се влада формира у марту.

Он је на питање да ли од Несторовића зависи да ли ће бити понављање избора у Београду рекао да не зна.

"Ја не знам ни да ли су проглашени градски избори јуче као што су републички проглашени. Нису још. Биће вероватно данас, сутра, ових дана проглашени градски избори и онда крећу да теку рокови. Тиме се баве други људи", рекао је Вућић.

Нагласио је и да листа СНС има 49 мандата и убедљиво је победила у Београду, а 43 мандата има листа Србија против насиља.

"Моје је да испуним уставну дужност, да на консултације позовем када крену да теку уставне рокови изборне листе, а не парламентарне групе, и да се њима разговарам о томе ко има већину за мандатара", рекао је он и додао да ће када га убеде да имају већину и када буду рекли кога желе за мандатара, он то да испуни и предложи мандатара.

Уколико буде поновљених избора, Вучић је додао да не намеравају да мењају било шта истичући да нова истраживања показују да би СНС у Београду имао више мандата на поновљеним изборима, односно два мандата више.

Што се тиче навода о такозваним фантомским бирачима, Вучић је рекао да су то бесмислице.

Он је рекао и да се поводом резултата избора није чуо ни са ким из ОЕБСА и ОДИХР-а нити планира.

image