Србија и Балкан

Како је дочекана Српска Нова година: Трговима се орила песма, славило се и у Републици Српској

У поноћ су у Београду уприличени ватромет и мултимедијални шоу са Куле Београд, који су означили долазак Нове године по јулијанском календару, док су грађани на Тргу републике Нову годину дочекали уз концерте Тее Таировић и Саше Матића
Како је дочекана Српска Нова година: Трговима се орила песма, славило се и у Републици Српској© Танјуг/TARA RADOVANOVIĆ

У Храму Светог Саве на Врачару одржана је поноћна литургија у присуству више стотина верника, а Нова година по јулијанском календару дочекана је испред Храма у празничној и веселој атмосфери, уз кувано вино и ракију.

У поноћ су у Београду уприличени ватромет и мултимедијални шоу са Куле Београд, који су означили долазак Нове године по јулијанском календару, док су грађани на Тргу Републике Нову годину дочекали уз концерте Тее Таировић и Саше Матића.

Грачаница: Више стотина људи на дочеку Нове године по јулијанском календару

И ове, као и претходних година, дочек Нове године по јулијанском календару традиционално је организован у центру Грчанице, уз печеног вола на ражњу, кувано вино и ракију и музику.

Око 500 грађана окупило се у центру Грачанице како би заједно дочекали Нову годину по јулијанском календару, преноси Радио КиМ.

Програм на тргу је почео у 21.30 наступом локалног ди-џеја Ареаса и бенда "Вечита дилема", а у поноћ је приређен ватромет.

Чачани се веселили уз Горана Бреговића

На градском тргу у Чачку, неколико хиљада људи дочекало је Нову годину по јулијанском календару уз концерт Горана Бреговића и Оркестар за свадбе и сахране.

Ни температура од - 9 степени није поколебала љубитеље Бреговићеве музике да много пре почетка концерта у 22.30 заузму место у првим редовима.

За Српску Нову годину, као ни 31. децембра, није уприличен ватромет јер је градско руководство крајем децембра прошле године донело одлуку да новац издвојен за пиротехничка средства буде преусмерен на хумане циљеве.

Православна Нова година у Новом Саду дочекана са 150 извођача на 40 локација

Културна манифестација "Дочек" одржана је на више локација у Новом Саду са многим иностраним, регионалним и домаћим музичарима.

Програм се одвијао у скоро исто време на више од 40 локација, са више од 150 извођача шареноликих музичких жанрова који су наступали у концертним дворанама, позориштима, културним центрима, али и приградским насељима попут Буковца и Руменке.

За укупно 50 сати програма, седму годину заредом, скоро све улазнице су биле распродате.

Организатори су рекли да су рекордном брзином распродате улазнице за Ришара Галијана, Кетрин Финч, Марка Луиса, Влатка Стефановског, Неверне бебе и Жељка Васића.

Осим њих, наступали су ТБФ, "Лејдитрон", Лена Ковачевић, Браћа Теофиловић, новосадски Биг Бенд, "Кени није мртав", "Фламингодс", Жисел Жоао и бројни други.

Биг Бенд је филмске хитове изводио у Српском народном позоришту, виртуоз на гитари Влатко Стефановски је напунио Културни центар "Петефи Шандор" на Телепу, носилац бројних престижних музичких награда Ришар Галијан је први изашао на сцену у Градској концертној дворани, а једна од најбољих харфисткиња света Кетрин Финч свирала је у Градској кући.

Организованог ватромета, као ни за дочек 31. децембра, није било.

Крагујевчани Нову годину дочекали уз бенд "Ван Гог"

У Крагујевцу је и ове године свечани дочек Нове године по јулијанском календару реализован у организацији Града Крагујевца и Дома омладине.

На Тргу Радомира Путника од 21 час свирао је крагујевачки поп-рок састав "Мамурни људи", док је од 23 сата пред бројном публиком наступио београдски рок бенд "Ван Гог".

Долазак Нове године је прослављен уз традиционални велики ватромет, који је тачно у поноћ уприличио Град Крагујевац.

Иако је температура била испод нуле, велики број грађана је одлучио да дође на централни градски трг како би уз топле напитке и музику дочекали Нову годину по јулијанском календару.

И ове године Град Крагујевац је за прву бебу рођену у Новој години обезбедио поклон честитку у износу од 100.000 динара.

Весело и у Републици Српској

На трговима више градова у Републици Српској, уз богат музички програм, дочекана је Нова година по јулијанском календару, а Бањалучанима и бројним гостима приређен је етно спектакл - наступ етно певачице Данице Крстић, глумца и певача Милана Васића и трубачког оркестра "Барка Брас".

У Бањалуци су наступили и чланови певачких група културно-уметничких друштава "Пелагић" и "Чајавец", "Свети Сава", "Пискавица", Музички атеље Јелене Станишић, Дамјан Врачар, Балкан концепт оркестар и млади Бањалучанин Данило Милосављевић, преноси РТРС.

На градском тргу у Бијељини становници Семберије и околине ушли су у Нову годину уз групу "Легенде" и локални бенд "Штрајк".

На Студентском тргу на Палама наступила је певачица етно, духовне и родољубиве музике Даница Црногорчевић, а пре ње сестре Милица и Маја Станишић и Музички ансамбл "Пале".

На Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву наступила је београдска група "Пилоти".

Дочеци су организовани и на трговима у Дервенти, Новом Граду, Броду, Добоју и Станарима.

image
VV inauguration
banner