Србија и Балкан

Хрватски посланик поклонио Пленковићу књигу "Крајина 1991-1995"

Млинарићу смета што је штампање књиге финансирано преко Српског националног већа
Хрватски посланик поклонио Пленковићу књигу "Крајина 1991-1995"© TANJUG/HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/

Посланик хрватског опозиционог Домовинског покрета Стипо Млинарић поклонио је на данашњем "актуелном преподневу" премијеру Андреју Пленковићу књигу "Крајина 1991-1995" тврдећи да је то, како је навео, "великосрпска пропаганда која је плаћена преко Српског националног већа", које се ни "Гебелс не би постидео".

Млинарић је рекао да је данас годишњица међународног признања Хрватске које су, како је казао, он и његови саборци дочекали у логору и том приликом показао поменуту књигу.

"Јавност мора да зна јер сте ово платили новцем радника који раде за мале плате. Књига је штампана у Крагујевцу и плаћена је нашим новцем. Ово је ваша коалиција", рекао је Млинарић, поклонивши књигу премијеру.

Пленковић је истакао да су Млинарићеви наступи увек драматични и театрални.

"Што се тиче наше политике према мањинама, ово је 2024. година, тачно 29 година након краја Домовинског рата", рекао је Пленковић и упитао како нешто што пре 15-20 година није био проблем сада то постаје.

Хрватски премијер је оценио да је то "противно логици суживота, помирења".

"Ми бисмо ваљда сад 2024. требало да следимо ваш став и вратити се на шта? Куда идемо? Нико није учинио за права бранитеља више него Медвед у последњих осам година", рекао је Пленковић, пренели су хрватски медији.

Он је додао и да за споменуту књигу није чуо.

"Ако мислите да смо намерно баш ову књигу финансирали и објавили, очито не знате како тај механизам функционише", рекао је хрватски премијер и истакао да он не може бити одговоран за штампање публикације.

На то му Млинарић одговорио: "Ово је српски свет, ово је плод српског света."

image