Србија и Балкан

Oдложено рочиште председнику РС: Стрика раздвојио поступак Додика и Лукића

Премијер Српске Радован Вишковић приметио је да је Кочићев "Јазавац пред судом" "мала маца" за оно што се гледа у Суду БиХ
Oдложено рочиште председнику РС: Стрика раздвојио поступак Додика и Лукића© Tanjug/FOTO SRNA / BORISLAV ZDRINJA

Рочиште на суђењу председнику Републике Српске Милораду Додику у Суду БиХ је поново одложено јер је његова одбрана тражила изузеће судије Мирсада Стрике и још седам судија који раде на том предмету.

Судија Суда БиХ Мирсад Стрика је раздвојио поступак против Милорада Додика и вршиоца дужности Службеног гласника РС Милоша Лукића због здравственог стања Лукића.

Стевандић: Најбоље је одмах прекинути поступак против Додика и Лукића

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је данас у Сарајеву да је боље да се судски поступак против председника Републике Српске Милорада Додика и в. д. директора Службеног гласника Милоша Лукића одмах оконча поразом Суда и Тужилаштва БиХ.

Стевандић је новинарима испред Суда БиХ рекао да Република Српски види ту невидљиву руку која управља и Судом и Тужилаштвом БиХ.

Они морају да знају да су одлуке које се доносе у НСРС легалне и као такве их Додик потписује, што практично значи да председнику Републике Српске суде због поштовања и поступања по Уставу Републике Српске, који је усклађен са Уставом БиХ и Дејтонским мировним споразумом, преноси Танјуг.

Премијер Српске Радован Вишковић је приметио да је Кочићев "Јазавац пред судом" "мала маца" за оно што се гледа у Суду БиХ.

"Јадна је земља у којој немате правне норме. У 21. веку очекујете владавину права и правне норме да буду идентичне и очито да то није и таква земља нема будућност", рекао је Вишковић.

Рекао је и да ако се судија буде понашао овако како је данас поступак неће кренути ни за две године.

image