Србија и Балкан

Канцеларија за КиМ: Наставља се талас насиља над српским повратничким породицама (ФОТО)

Политичари у Приштини не само да не показују добру вољу да се инциденти санкционишу, већ у својим изјавама таргетирају Србе и тако генеришу насиље на терену, поручују из Канцеларије за КиМ
Канцеларија за КиМ: Наставља се талас насиља над српским повратничким породицама (ФОТО)© TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM

У среду су опљачкане куће повратника Маринка Благојевића и Томислава Радивојевића у селу Љубожда, у општини Исток. Пре неколико дана, током божићних празника у истом селу обијене су куће Жарка Зарића и Радомира Ристића, а на мети напада од почетка ове године нашао се и дом Миодрага Костића из Племетине, саопштила је данас Канцеларија за Косово и Метохију уз оцену да је то доказ да се талас насиља на српске повратничке породице на КиМ се наставља.

"Овакви учестали напади на миран српски народ који само жели да живи у свом дому, посебно на наше повратнике који су најосетљивија категорија становништва, више су него јасна порука албанских екстремиста да они не желе да граде миран суживот и да чине све да Србе заплаше и протерају", наводи се у саопштењу.

Додаје се да политичари у Приштини не само да не показују добру вољу да се инциденти санкционишу, већ у својим изјавама таргетирају Србе и тако генеришу насиље на терену, а сваки потез који чине служи да живот и опстанак Срба на КиМ буде немогућ.

"Канцеларија за КиМ упорно указује представницима међународних организација који делују на простору КиМ на угроженост српске заједнице на простору покрајине, посебно на тежак положај повратника и наставићемо све интензивније да се залажемо за трајни мир и безбедан живот нашег народа на КиМ", наводи се у саопштењу.

image