Србија и Балкан

Додик: Зар Американци стварно мисле да смо неписмени?

Прави смисао целог циркуса са Кристијаном Шмитом, према речима Додика, је да "тројка" буде њихов лични заступник и омогући да се преко нелегалног високог представника потпуно овлада ресурсима БиХ
Додик: Зар Американци стварно мисле да смо неписмени?© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да "тројка" представника сарајевских странака својим изјавама показује да раде по инструкцијама својих старатеља и да заступа америчке и британске интересе, а не у интересу људи који живе у БиХ. Поручио је да ће се тај ентитет свим правним средствима борити и неће дозволити да неки "илегалац" дели имовину Републике Српске.

"РС стално понавља да жели да се договара с ФБиХ и с њеним изабраним представницима, а не са странцима, и данас стојим при томе. Желимо да одлуке које се доносе буду у интересу свих људи, а не странаца. 'Тројка' ће рећи да ли су од народа у БиХ важнији интереси странаца, да ли смеју да им се успротиве или су им већ запретили да ће довести у питање њихов легитимитет, који и јесте упитан, ако испоштују договорено", закључио је Додик.

Зато је питање, како каже, да ли његов Савез независних социјалдемократа (СНСД) уопште има о чему да разговара с представницима сарајевских странака.

Додаје да информација да се амерички државни секретар обраћа министру спољних послова БиХ у Савету министара Елмедину Конаковићу и од њега директно тражи да обезбеди да се реализује пројекат Јужне интерконекције, и то што пре, јасно показује како су агилни када је у питању њихов интерес и да је прави смисао целог циркуса са Кристијаном Шмитом да буде њихов лични заступник и омогући да се преко њега потпуно овлада ресурсима БиХ.

"То раде и Британци, раде и Американци, и питање је шта ћемо ових дана још чути, у какве криминалне активности су умешани високи званичници у БиХ, а све по налогу Запада", навео је Додик на друштвеној мрежи Икс.

"И сад неко треба да поверује да је то све зато што желе да заштите БиХ од утицаја Русије, зато ће гурнути свој плин по цени тако повољној да им се занебеса у Федерацији, баш као и Европи. И то је њихова помоћ и политика мира, поштовања Дејтона и суверенитета? Ти Американци стварно мисле да смо неписмени и да нико не зна да сабере колико су два и два, и зашто раде то што раде, да штите своје интересе", додао је он.

Истиче да тамо где не могу некога да потплате, као што нису успели у Српској, ту улазе силом.

"Oнда кажу - право је океј, али ако нам се супротставите, ми ћемо донети политичке одлуке. А њихове политичке одлуке и резултате тих одлука гледамо свуда у свету и ту њихову силу. Ми кажемо не том насиљу и сви у Српској боримо се с њиховим притиском и претњама, јер смо истрајни да сачувамо имовину РС. Начин да овладају том имовином је да нам сруше институције да би могли да контролишу све и свакога у Српској и раде шта год им је воља", рекао је Додик.

Додао је да може гарантовати да то никада неће видети и да ће се свим правним средствима борити и неће дозволити да неки "илегалац" дели имовину Републике Српске неким Британцима, Американцима и било коме другом.

image