Србија и Балкан

Самит Западног Балкана и понуда ЕУ од шест милијарди евра: Медени месец или поткупљивање Србије

Налетом привлачних понуда, амбициозних и необично тешких за занемаривање, Запад хоће да Србију на неки начин још више олабави у њеном отпору према препуштању тзв. Косова међународним организацијама, каже за РТ Балкан Владислав Јовановић
Самит Западног Балкана и понуда ЕУ од шест милијарди евра: Медени месец или поткупљивање Србије© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE

Главне теме разговора на самиту земаља Западног Балкана у Скопљу, којем присуствују и званичници Европске уније и Сједињених Америчких Држава, биле су економске: разговарало се о приступу заједничком европском тржишту, као и Плану раста ЕУ за земље Западног Балкана, фонду од шест милијарду евра намењеном за помоћ државама овог региона приликом приступања Европској унији.

Да економија не иде без политике, нарочито када су фондови ЕУ у питању, показује и прошлонедељна информација коју је објавио РТС позивајући се на неименоване изворе у дипломатским круговима у Бриселу.

Они су навели да се озбиљно размишља да за приступ укупном западнобалканском фонду ЕУ од шест милијарди евра треба одредити услове. Не економске, него политичке: напредак у владавини права и усклађивање са спољном политиком ЕУ, уз један додатан услов у случају Србије, а то је примена споразума о нормализацији односа са Приштином.  

Европска унија и САД су сада у налету да позавршавају преостале послове на Балкану, а то су пре свега Косово и Метохија и Република Српска, каже за РТ Балкан дипломата у пензији и некадашњи министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић.

"Србија је ту кључ, њу треба интегрисати у такву политику и циљеве ЕУ и САД. Зато се они труде да помало угађају нашем уху и на унутрашњем плану, када су заузели један за опозицију прилично непријатан став у вези са њеним оспоравањем избора. Налетом тих привлачних понуда, амбициозних и необично тешких за занемаривање, хоће да Србију на неки начин још више олабаве у њеном отпору према препуштању Косова међународним организацијама", каже Јовановић.

Он додаје да тако види и састанак у Скопљу, иако је он део редовних сусрета, као део таквих напора и настојања ЕУ и САД.

"Ту је и ЕКСПО који ће ангажовати Србију у тој мери да можда неће имати довољно снаге да се бави другим поменутим питањима, што такође треба да помери пажњу и интересовање најшире јавности са две тачке где се интереси Срба највише угрожавају, а то су КиМ и Република Српска, у правцу 'меденог месеца' који нас очекује са оним што ће нам донети ЕКСПО и што ће наводно убрзати ефективне савезе са Западом", истиче Јовановић.

Понуде у исто време

Он сматра да је понуда ЕУ од шест милијарди евра за земље Западног Балкана део настојања "да се убризгавањем такве једне оптимистичке ствари у иначе прилично некохезионо тело Западног Балкана, појача апетит за сарадњу са Западом као незаменљивим избором".

Некадашњи шеф дипломатије истиче да се све те ствари појављују у слично време и заокружују релативизацијом притиска на Србију на унутрашњем и спољном плану: и даље се, на пример, инсистира се на увођењу санкција Русији, али се то не чини у оној оштријој форми, него се више повремено помиње да нас и то чека, између осталог. 

Наводећи да је и сама ЕУ у стању унутрашњих нејасноћа, како истиче, са Мађарском и Словачком које се појављују као проблематичне, и изборима који би могли да доведу до јачања суверенистичких струја, Јовановић истиче да она наставља са својом политиком без обзира на то.

"Императив који Западу поставља садашња светска ситуација и у Европи, налаже да се ЕУ не обазире на своје унутрашње слабости јер је, тако бар изгледа, ургентна потреба да се очисти тај последњи преостали угао Европе од страних утицаја и присуства. Сада је у питању Русија, сутра ће бити Кина, можда ће и присуство Турске да буде оштрије разматрано", каже Јовановић.

Он истиче да је то "час мобилизације Запада" и пред таквим часом и они елементи успоравања и нејасноћа који су до сад карактерисали наше дуго кретање ка ЕУ, губе на снази.

А шта је Србији чинити?

"ЕУ као међународна организација држава има обавезу по међународном праву да се отвори за друге земље као чланове под истим условима, а не дерогирајући услове само за Србију. Србија као да је то прећуткивала. Сада би требало јасније и отвореније нагласити да Србија хоће да иде у ЕУ, али само под једнаким условима као и друге земље, са целокупном својом територијом. То би рашчистило неке проблеме које имамо са њима и отежало ЕУ да даље брани садашњу непринципијелну и противправну позицију коју имају у вези са Косметом", истиче Јовановић.     

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner