Свет

Лајчак: Време је да се фокусирамо на следеће кораке у дијалогу

Кључно питање је да ли ћемо успети да овај замах трансформишемо у нови квалитет проширења или ћемо га потпуно изгубити, поручио је Мирослав Лајчак
Лајчак: Време је да се фокусирамо на следеће кораке у дијалогуwww.globallookpress.com © Danil Shamkin

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је кључно да се искористи "политички замах" који постоји када је реч о проширењу ЕУ и истакао да је након успешног Светског економског форума у Давосу "време да се фокусирамо на следеће кораке у дијалогу".

Према његовим речима, овогодишњи форум се фокусирао на тему обнове поверења, а током традиционалног дипломатског дијалога на Западном Балкану, размотрена су очекивања и приоритети у региону и Европској унији у вези са проширењем.

"Као комодератор, поделио сам своје запажање да, приметан ентузијазам од стране источних партнера, наилази на скептицизам са Западног Балкана. Тренутни замах за проширење је стваран, али као што смо добро свесни, у политици замах никада не траје вечно. Стога је сада кључно питање да ли ћемо успети да овај замах трансформишемо у нови квалитет проширења или ћемо га потпуно изгубити", написао је Лајчак на Фејсбуку.

Он је навео да се Форум у Давосу, као и увек, показао као непроцењива платформа за повезивање са пријатељима, колегама, партнерима и лидерима из региона и шире.

"Наши разговори су обухватили спектар важних дешавања која се очекују ове године, како на Западном Балкану, тако и на глобалној сцени. Али после задивљујуће недеље уроњене у различите перспективе унутар глобалног 'мехура' умова, сада је време да се у потпуности поново фокусирамо на следеће кораке у дијалогу", истакао је Лајчак.

Он је оценио да годишњи састанак Светског економског форума означава почетак дипломатске године, окупљајући лидере из влада, бизниса и цивилног друштва широм света како би се укључили у дискусије "о најхитнијим изазовима са којима се наша друштва суочавају".

image