Србија и Балкан

Лагумџија о подршци антируској изјави у УН: БиХ показала усклађеност спољне политике са ЕУ

Република Српска потписивање документа сматра једностраним чином представника БиХ у УН, а не ставом државе
Лагумџија о подршци антируској изјави у УН: БиХ показала усклађеност спољне политике са ЕУ© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Стални представник Босне и Херцеговине у Уједињеним нацијама Златко Лагумџија, који је без знања и сагласности Председништва БиХ потписао антируско заједничко саопштење представника 47 земаља, изјавио је да потписивање тог документа говори о усклађености спољне политике БиХ са Европском унијом,a министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић je рекао да је сагласан са поступком Лагумџије.

Министар иностраних послова Елмедин Конаковић рекао је да је потпуно сагласан са поступком Златка Лагумџије, али да му није дао налог нити инструкцију, зато што, како тврди, нема потребе за тим, јер је дата инструкција свим представницима у ДКП мрежи да се прате усклађени ставови Европске уније.

Подсетимо, Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић затражила је од министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића да хитно и у што краћем року достави информације о околностима које су претходиле, како је навела, поступку амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије.

Цвијановић у свом захтеву тражи од Конаковића информацију да ли је Лагумџија, упркос изостанку сагласности Председништва БиХ, за свој поступак имао његову или инструкцију Министарства спољних послова у Савету министара БиХ.

Лагумџија је у Савету безбедности УН без знања и сагласности Председништва БиХ потписао антируско заједничко саопштење представника 47 земаља, што је наишло на оштре протесте представника Републике Српске који његову одлуку сматрају једностраним чином, а не ставом државе.

Србија није подржала изјаву којом се "позива Русија да прекине агресорски рат и повуче своје трупе из Украјине".

image