Србија и Балкан

СНС би у коалицију са "Ми – глас из народа", али уцене не прихвата

Ако би "Ми" ушла у коалицију са напредњацима, заједно са СПС-ом имали би комотну већину
СНС би у коалицију са "Ми – глас из народа", али уцене не прихвата© Antonio Ahel/ATAImages

Београд је данас, као и пре месец дана ближи одржавању нових локалних избора него формирању нове власти у предстоници.

"Политика" незванично сазнаје да је за Српску напредну странку прихватљива сарадња с изборном листом "Ми – глас из народа", чиме би она постала део власти. У том случају, они би заједно са Социјалистичком партијом Србије имали комотну већину (60 од 110 одборника) у наредне четири године.

Најава да би можда два или три одборника с листе Бранимира Несторовића могла да подрже досадашњу владајућу коалицију није сценарио пожељан за врх напредњака, пре свега и због могућих уцена усмерених против Александра Вучића и СНС-а.

Ако Несторовић чврсто остане при ставу да неће подржати ниједан политички блок, житељи главног града највероватније ће на пролеће поново морати на биралишта.

Још од како су пребројани гласови, било је јасно да ниједан од два изборна табора СНС–СПС и СПН–НАДА, нема већину, а први човек листе Бранимир Несторовић "Ми – глас из народа" истицао је да је вероватно ближи напредњацима али да у овим постизборним условима неће ни са једном страном правити већину у Београду. Али, новоизабрани одборник и носилац градске изборне листе Александар Јерковић, последњих дана најављује да је спреман да подржи владајућу коалицију.

Један од оснивача "Ми – глас из народа", Драган Станојевић каже да су оснивачи покрета разговарали са већином кандидата за одборнике и да су сви истакли да ће поштовати став да се не ступа у коалиције ни са СНС–СПС ни са "Србијом против насиља" и НДСС–ПОКС.

"Сви кандидати за градске одборнике су нам потврдили да ће поштовати став покрета да се не подржи ниједна опција за формирање власти у Београду. Надамо се да неће бити куповине одборника и да ће се избори у Београду поновити. У све наше кандидате смо у овом тренутку сигурни, осим у Јерковића", нагласио је Станојевић за Бету, а пренела "Политика".

Кандидат СПС-а за градоначелника Тома Фила рекао је да понављања избора неће бити и да ће власт бити формирана уз помоћ одборника са листе „Ми – глас из народа". Фила је додао да би била велика штета ако власт не би била формирана, јер би се изгубило шест месеци за реализацију пројекта Експо 2027.

"Очекујем да ће Несторовић и неки други одборници променити мишљење поводом уласка у коалицију са СНС-ом и СПС-ом", рекао је Фила.

Извршни директор ЦЕСИД-а Бојан Клачар, сматра да је нестала хомогеност покрета "Ми – глас из народа" показана непосредно после избора.

Јерковићева изјава је, према његовим речима више разбистрила него закомпликовала ситуацију.

"Сада видимо да постоји могућност да се преговори заврше успешно јер, по свему судећи, Јерковић има барем два одборника који су неопходни за већину у граду. Овом изјавом Јерковића отвара се питање хомогености покрета. Појавиле су се пукотине, и то на кључном питању за њих треба ли искључити сарадњу са владајућом коалицијом у Београду. Јерковић је отворио врата за разговоре, а да ли и за договор, видећемо", навео је Клачар.

О могућој коалицији одлучиваће СНС који је освојио највише гласова и мандата. СНС ће приликом склапања могућег договора са неким одборницима, водити рачуна и о масовности протеста опозиције на улицама где траже поништавање избора и спољним притисцима који су сада слабог интензитета.

"Друго о чему ће СНС размишљати јесте да ли ће та већина у Београду бити одржива. СНС ће проценити да ли напредњацима одговара ситуација са тесном већином, имајући у виду да тиме не може до краја да се гарантује стабилност, што је важно посебно због тога што се организује Експо", закључио је Клачар.

image