Србија и Балкан

Солун: Освећена и свечано отворена Српска допунска школа "Свети Сава"

Врпцу су заједно пресекли игуман Манастира Хиландар Методије и министар без портфеља Ђорђе Милићевић
Солун: Освећена и свечано отворена Српска допунска школа "Свети Сава"© TANJUG/ ANĐELKO UTJEŠANOVIĆ/

Игуман Манастира Хиландар архимандрит Методије поручио је на свечаности поводом освећења и отварања Српске допунске школе "Свети Сава" у новим просторијама при Канцеларији манастира Хиландар у Солуну, да је важно да чувамо српски језик и да Хиландар даје томе свој допринос.

Методије је нагласио да је Хиландар мало више од осам векова, као што је то радио Свети Сава, спајао српски и грчки народ.

"Mени ће бити за месец дана 30 година како сам дошао на Свету гору, већи део живота сам провео на Светој гори међу братским грчким народом и од браће Грка сам научио врло важну ствар, да много поштују свој језик, поносни су на њега и чувају га. Од грчког језика потиче много међународних израза", рекао је Методије на свечаности у хотелу "Македониа Палаc", у присуству представника српске заједнице у Солуну, СПЦ, министра без портфеља задуженог за дијаспору Ђорђа Милићевића и представника Солуна и државних органа Грчкe.

У Солуну је данас освећена и свечано отворена Српска допунска школа "Свети Сава" у новим просторијама, коју ће похађати укупно 94 ученика.

Школа је свечано отворена у присуству министра без портфеља задуженог за дијаспору Ђорђа Милићевића, архимандрита Методија, игумана Манастира Хиландар, управника Канцеларије Манастира Хиландар у Солуну протојереја-ставрофора Александра Павловића и конзула Србије у Солуну Јасмине Милачић.

Врпцу су заједно пресекли игуман Методије и министар Милићевић.

Откривена је табла на којој пише - Свети Манастир Хиландар са очинском љубављу дарује ову школу у славу и част Светом Сави. Игуман са својим братством у Солуну 27. 1. 2024.

На основу договора између Канцеларије манастира Хиландар у Солуну и Генералног конзулата Србије у Солуну, на предлог манастира Хиландар, од школске 2023/24. године настава на српском језику одвија се у просторијама канцеларије и у ту сврху просторије су реновиране и опремљене потребним намештајем и наставним средствима.

Ученици похађају наставу на српском језику, у три учионице.

Поводом наставе на српском језику која је организована у Солуну, у школској 2023/24. години дошло до промене у коришћењу простора.

У претходних 12 година, све до школске 2022/23. године, за наставу на српском језику користиле су се просторије у 34. Основној школи у Солуну, које су се уступале без новчане надокнаде.

Наставу изводи хонорарна наставница Ана Џогановић.

Родитељи и запослени наводе да су услови за извођење наставе веома добри, а да се деца и наставница се осећају добродошло и подржано од домаћина.

Промена места за извођење наставе на српском језику заснована је на заједничким циљевима усмереним на очување српског идентитета, јачању веза између српске заједнице и верске заједнице, неговању веза са матицом и стварању заједништва између представништва Републике Србије, Српске православне цркве и грађана.

Одржавање наставе у просторијама које су власништво Српске православне цркве у Грчкој, веома је добро примљено од родитеља.

На свечаности ће вечерас наступити дечији хор Српске допунске школе "Свети Сава", фолклорске игре Културно уметничко друштво "Димитрије Котуровић" и Београдски мушки хор.

Република Србија је у претходне три године отворила 34 допунске школе српског језика широм света.

image
VV inauguration
banner