Србија и Балкан

Зашто је Квинта против укидања динара на КиМ: Енглези опет муте воду

Изасланици земаља које су највећи заговорници и спонзори независности самопроглашеног Косова не позивају Аљбина Куртија да одустане од укидања динара на КиМ, већ да причека са овом одлуком и то спроведе кроз дијалог
Зашто је Квинта против укидања динара на КиМ: Енглези опет муте водуwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti/ZUMAPRESS.com

Изасланици земаља Квинте у Приштини противе се укидању динара на Косову и Метохији, али само декларативно. Наиме, они су премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија посаветовали да то не ради, остављајући му могућност да у "дужем прелазном року" спроведе у дело свој план тако што ће се ово питање уврстити на дневни ред даљег дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

Дипломате Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД истакле су да би укидање динара имало директан утицај на, како су навели, "свакодневни живот огромне већине косовских Срба који примају исплате или финансијску помоћ од Србије".

Изасланици земаља које су највећи заговорници и спонзори независности самопроглашеног Косова наводно су забринути због утицаја одлуке посебно на школе и болнице, за које, према њиховим наводима, тренутно не постоји ниједан одрживи алтернативни процес.  

"Квинта позива на суспензију примене уредбе како би се омогућио довољно дуг прелазни период, као и јасна и ефикасна јавна комуникација", наведено је у саопштењу.

Изасланици земаља Квинте навели су и да би одлука имала озбиљне последице по заједницу са српском већином.

"Осим тога што је циљ уредбе да смањи количину фалсификоване готовине, заштити финансијску стабилност, као и да повећа транспарентност токова новца, ипак изазива забринутост у погледу утицаја. На Куртијеву намеру да онемогући свакодневно функционисање наших сународника који зависе од српског динара, претходно је реаговао и Стејт департмент, као и немачка влада, позивајући Приштину да преиспита одлуку и одложи је", наведено је у саопштењу.

"Позивамо владу Косова да преиспита ову одлуку, консултује се са погођеним заједницама и обезбеди довољно времена за спровођење својих аката, како би се ублажио утицај који ће имати на грађане. Забринути смо да ће уредба усвојена 27. децембра негативно утицати на етничку српску заједницу на Косову", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Да немају намере да од ове одлуке одустану, показује и ранија изјава Куртијевог заменика Бесника Бислимија који наводи да је "Централна банка једини орган који спроводи монетарну политику" и да сваки притисак на одлуке те банке представља мешање у независност институција:

"Свако ко се састане са Централном банком и каже им 'зашто сте донели ову одлуку, како желите да је спроведете', меша се у независност те институције".

И директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић претходно је амбасадора Италије Луку Горија информисао о тешким условима живота српског народа и обавестио га да ће они постати немогући уколико Приштина укине динар као средство плаћања.

Петковић је истакао да је једини интерес да се "Београд дефинитивно и комплетно искључи са простора КиМ, а српски народ протера са вековних огњишта".

Коментаришући ове поруке амбасадора Квинте, координатор Радне групе Националног конвента ЕУ за сарадњу Београда и Приштине Драгиша Мијачић истакао је да "уколико Квинта жели да пошаље снажну поруку, онда би Централна европска банка требало да изда саопштење да евро више није дозвољен на КиМ".

"Још једно саопштење Квинте без јасног политичког одговора. Сви су свесни да уредба тзв. Централне банке Косова ставља српску заједницу преко ивице", навео је Мијачић.

Стратегија тензије

Кит Кларенберг, истраживачки новинар из Уједињеног Краљевства потез Квинте види као представу, док се иза кулиса дешава нешто сасвим друго.

"Прилично дивља косовска влада наставља са забраном употребе српског динара на локалном нивоу упркос забринутости САД. Наравно, британске обавештајне службе их тајно охрабрују да наставе са тим. Надају се да ће то створити немир и сукоб који могу да искорист", упозорава Кларенберг називајући читав процес "стратегијом тензије"

image
VV inauguration
banner