Србија и Балкан

Исправка: Косовски војници неће ратовати у Украјини

Британска амбасада на “Косову” је 19. јануара саопштила да ће Косовске безбедносне снаге учествовати у обуци украјинске војске која се организује у Уједињеном Краљевству, али то не подразумева да ће они бити послати на фронт у Украјину.
Исправка: Косовски војници неће ратовати у УкрајиниGetty © Chris McGrath

Недавно је у Велику Британију отпутовало 26 припадника припадника тзв. Косовских безбедносних снага ради војне обуке. У питању је међународна операција "Интерфлекс" у којој између осталих учествује и украјинска војска. Примарни циљ операције је обука украјинске војске.

У питању је програм обуке за украјинске војнике, започет у јуну 2022. године, предвођен британским оружаним снагама који се спроводи на локацијама широм Уједињеног Краљевства, у којем је учествовало преко 50.000 људи.  

Тада је Велика Британија позвала савезнике и партнере да допринесу, а бројне државе попут Норвешке, Канаде, Новог Зеланда, Данске, Финске, Шведске, Литваније, Холандије, и других су дале свој допринос тој обуци. 
 

Тако је Норвешка је једна од земаља која пружа подршку тој операцији упућивањем инструктора који обучавају украјинске војнике основним војним вјежбама. 

Првобитно је објављено да ће “косовски” војници ратовати у Украјини, али се испоставило да је то дезинформација. Дакле, ангажовање припадника војних снага различитих држава не подразумева њихово слање у Украјину, већ су они инструктори који ће обучавати украјинске војнике, а као што нису упућивани војници из других земаља, то неће бити случај ни са припадницима тзв. Косовских безбедносних снага када говоримо о овој операцији. 

Адвокат Горан Петронијевић , ипак, тврди тврди да постоји шири план Велике Британије, као и да треба истражити колико је албанских официра отишло у Велику Британију на обуку, као и колико њих је планирано да буде одведено у наредном периоду.

"Колико њих ће из Велике Британије бити послато у Украјину, као контигент испомоћи Украјини? Јер очигледно да друге земље нису спремне да шаљу своју војску тамо, а одсуство воље САД кроз њихов политички проблем који је настао у Сенату око помоћи Украјини, захтева већу активност Европске уније и оних који су под контролом ЕУ, а то су управо такви простори", указује Петронијевић.

Тврдње Петронијевића свакако су, његово лично мишљење, и не представљају доказ да ће војници са “Косова” заиста бити послати у Украјину.

image