Србија и Балкан

Шта је Вучић најавио за 15. фебруар: Који систем за електронско ратовање ће бити приказан у Нишу?

Због напредних карактеристика, "репелент" је у стању да аутоматски открије и онеспособи противничке дронове, чак и оне израђене од композитних материјала, малих димензија
Шта је Вучић најавио за 15. фебруар: Који систем за електронско ратовање ће бити приказан у Нишу?© Print screen Youtube/ Front Channel

Током обиласка статичког приказа Војске Србије у касарни на Топчидеру, председник Србије најавио је да ће 15. фебруара, на Сретење, у Нишу јавности бити представљен нови систем за електронско ратовање "репелент-1", који је наша држава купила од Руске Федерације.

У питању је систем за електронско ратовање, а ова вест је уследила као изненађење јер је договор о набавци "репелента" остао у сенци набавке другог руског система, сличне намене - "красухе".

Шта је "репелент" и како функционише?

"Репелент-1" је систем намењен за ометање и обарање беспилотних летелица и малогабаритних дронова, са акцентом на сузбијање читавих ројева ваздухоплова.

Први прототип конструисан је 2016. и приказан је исте године на војно-техничком форуму "Армија". У оперативну употребу руске војске уведен је 2018. године, а дејство овог система забележено је у Украјини након почетка СВО, где је у садејству са другим сличним оруђима учествовао у обарању непријатељских летелица.

Због напредних карактеристика, "репелент" је у стању да аутоматски открије и онеспособи противничке дронове, чак и оне израђене од композитних материјала, малих димензија и са малим одразним површинама, на даљинама до 30 километара. Ово је омогућено тако што систем летелице открива преко њихових примопредајних сигнала, односно везе са оператером.

Када их открије, "репелент" започиње са електронским ометањем њихових управљачких уређаја и сензора, као и сателитског система навигације, а могуће га је користити у свим метеоролошким условима, у опсегу температура од -45 до +50 степени Целзијуса, дању и ноћу.

Систем се може поставити на шасију камиона "МАЗ" или "камаз" у складу са жељама купца, па "репелента" карактерише и висок ниво мобилности, а прелазак из маршевског у борбени положај траје нешто мање од 30 минута. Управљачке кабине су опремљени екранима путем оператери имају увид у откривене летелице и резултате ометања. Такође, претрага ваздушног простора и електронско ометање врши се у кругу од 360 степени.

"Репелент" у употреби српске полиције и питање "красухе"

Интересантно је да се једна верзија овог система већ налази у оперативној употреби полицијских снага, а она носи назив - "репелент патрол". За разлику од основне варијанте, тзв. патролна верзија постављена је на шасији аутомобила "УАЗ" или "тојота хилукс".

"Репелент патрол" је због тога знатно мобилнији, а посади овог система потребно је много мање времена за прелазак из маршевског у борбени положај. Ипак због једноставније опреме мањих димензија, ова верзија може ометати дронове на удаљеностима до 20 километара због чега се и углавном користи у полицијске сврхе, или за пратњу мањих војних јединица.

Као што је већ поменуто, Србија је са Руском Федерацијом 2021. уговорила и набавку још једног система за електронско ратовање, познатог као "красуха". Иако тренутно нема поузданих информација о томе да ли је, односно када ће овај систем бити испоручен нашој држави, пре две недеље појавила се вест да је на аеродром у Батајници слетео транспортни авион који је носио управо "красухе.

Да ли је реч о гласинама или је уместо "красухе", овај авион заправо испоручио "репелент", за сада није познато, стога не треба да чуди ако у Нишу, 15. фебруара, буду приказани и један и други систем.

Опремање Војске Србије средствима за електронско ратовање биће од великог значаја, имајући у виду наоружавање тзв. косовских безбедносних снага турским "бајрактарима" и другим беспилотним летелицама. Подсећања ради, управо су руски системи за електронско ратовање, нарочито "красуха", били кључан фактор за онеспособљавање и обарање већег дела украјинских "бајрактара" у зони СВО.

image