Србија и Балкан

ЕУ скинула са дневног реда визну либерализацију за "Косово"

Порука је јасна: Приштина мора да предузме кораке како би се смањиле тензије на КиМ и наставио дијалог са Београдом
ЕУ скинула са дневног реда визну либерализацију за "Косово"www.globallookpress.com © Ilies Amar

Није прошло ни 24 сата од најаве да ће визна либерализација за Приштину коначно доћи на европску агенду, а та одлука је муњевитом брзином измењена. 

Чешка Република, која председава Европском унијом, одлучила је да одложи усвајање текста о визној либерализацији за тзв. Косово због политичких прилика у земљи и тензија на северу, пише "Косово онлајн". 

"Због политичких дешавања на северу Косова, сутра се та тачка на дневном реду ЦОРЕПЕР-а (амбасадори ЕУ) не чини идеалним. Стога смо одлучили да одложимо тачку за следећу недељу (30. новембар)", стоји у допису које је Чешка проследила чланицама ЕУ.

Иако је Чешкој запала непријатна улога да саопшти вест, разлог је формалне природе - она тренутно председава Европском унијом, те тако, у складу са оном народном, "не треба кривити гласника који доноси лоше вести".

Порука је, ипак, јасна: Приштина мора да предузме кораке како би се смањиле тензије на Косову и Метохији и наставио дијалог са Београдом. 

Штап и шаргарепа 

Опомене које су стигле од шеф европске дипломатије Бореља, након неуспешних разговора у Бриселу, узете су као доказ "његове пристрасности". Он је одговорност за крах преговра пребацио на косовску страну, што је изазвало бурне реакције, па му је тако Вјоса Османи спочитавала да се "приклонио Србији".

Иако су европске бирократе традиционално склоније да подржавају кораке које предузимају институције у Приштини, биће да је и њихово стрпљење за Аљбина Куртија помало истрошено. 

Осим тога, Куртијева политика која често прети да угрози добар однос са западним савезницима има противнике и у Приштини, попут Харадинаја који је изјавио "да је Курти крив што је 'Косово' у очима САД и ЕУ кривац за насталу ситуацију, а Србија конструктиван партнер". 

Да ли је притисак САД, ЕУ, супарника на домаћем терену или све заједно утицало на премијера тзв. Косова, тек, он је одлучио да одложи примену одлуке о кажњавању власника аутомобила са српским таблицама за 48 сати. 

Два дана су довољна да се "спусти лопта", али не и да се нађе трајно решење, чега је свесна и Европска унија, па купује додатно време. У Бриселу су данас главни преговарачи Србије и тзв. Косова, Петар Петковић и Бесник Бисљими, у још једном покушају да се пронађе решење за кризу око таблица.

Махање визном либерализацијом Приштини "испред носа", само је мали подсетник да није време за ескалацију, већ за договоре, јер ни једној од страна укључених у косовски чвор сада није у интересу да дође до сукоба. А "ситуација је на ивици сукоба", изјавио је председник Србије, позивајући се на обавештајне податке. 

Иста мета, исто одстојање

За данас је било планирано да се на састанку амбасадора држава ЕУ усвоји текст о визној либерализацији за Приштину, према којем ће укидање визног режима ступити на снагу када информативни сyстем ЕТИАС буде поптуно функционалан или најдаље првог јануара 2024. године.

Прихваћен је захтев Шпаније, која нијe признала тзв. Косово, да се крајњи датум не поклапа са председавањем ове државе Европском унијом од 1. јула до 31. децембра 2023. године.

Након укидања виза за грађане Македоније, Црне Горе и Србије 2009. године, те за Албанију и Босну и Херцеговину у 2010. години, тзв. "Косово" је почело процес либерализације визног режима 2012. године, четири године након свих других у суседству. 

Десет година касније, мета је иста, а исто је и одстојање, иако се (бар јуче) чинило да је Приштина на корак од циља.

image