Србија и Балкан

Главни преговарачи Београда и Приштине данас у Бриселу

До састанка долази након неуспелог покушаја да се постигне договор у преговорима европских посредника са Вучићем и Куртијем
Главни преговарачи Београда и Приштине данас у Бриселуwww.globallookpress.com © dpa/Michael Kappeler

Главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бисљими, састаће се данас у Бриселу са специјалним представником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком, јавља РТС.

До састанка долази два дана пошто је пропао покушај да се постигне договор у преговорима Бореља и Лајчака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Борељ је одговорност за неуспех преговора о одлагању примене плана у фазама о пререгистрацији возила на Косову и Метохији пребацио на Куртија.

Иако је кажњавање возача који нису пререгистровали возила на "РКС" таблице требало да почне данас, Курти је саопштио да је прихватио захтев САД да за 48 сати одложи ту меру.

Изрицање казни је, према првобитном плану Приштине требало да почне у понедељак, али је пред разговоре Вучића и Куртија у Бриселу одложено за 24 сата.

Симић:Тензије на КиМ високе, Курти се оглусује на упозорења

Тензије на Косову и Метохије су високе, али нису плод било какве активности Срба, већ су изазване планом премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који се оглушује на позиве најмоћнијих земаља света, рекао је данас потпредседник Српске листе Игор Симић.

Објаснио је да Курти не одустаје од своје јасне намере да протера Србе са КиМ, те истакао да приштинска полиција непрестано малтретира српски народ, ометајући их да воде нормалан свакодневни живот.

"Трудимо се да водимо нормалан живот, али су тензије у нашим животима присутне и утичу на на сваки друштвени процес који се одвија око нас", казао је Симић за ТВ Прву.

Нагласио је да је оно што се дешава у Бриселу ових дана тема и на славама, и на улици, и у радним местима, јер се у "ваздуху осећа неизвесност" због става Куртија да настави са даљим прогоном Срба.

Са друге стране наш народ је, каже Симић, одлучан да остане и опстане на КиМ у чему има несебичну подршку Београда и владе Србије.

Оценио је да Аљбин Курти не уме да води политику мира и непрестано крши Бриселски споразум, спречавајући формирање Заједнице српских општина и кажњавањем Срба због регистарских ознака.

Према његовим речима Кури изазива немире на северу Косова како би скренуо пажњу са реалних проблема као што су енергетска криза и проблеми са храном.

"Приштина скреће паужњу јавности са реалних проблема на север Косова. Они користе Србе и обрачун са Србима као средство за подизање свог политичког рејтинга у радикалном делу албанске јавности", поручио је Симић.

Симић је рекао да су Срби, када су напустили институције на КиМ, јасно послали поруку да је доста са кршењем Бриселског споразума и права Срба на тим просторима.

Истакао је да је за Србе, али и остале житеље на Косову у овом тренутку најважнија тема очување мира.

Упозорио је, још једном, да су тензије јако високе и закључио да се Куртију не сме дозволити да настави са малтретирањем и кажњавањем Срба на КиМ.

image
VV inauguration
banner