Србија и Балкан

Достанић: Курс Немачке према КиМ неће се мењати

Немачка званична политика оваква каква је данас представља једног од покровитеља независности "Косова" и ту не треба имати илузије, истиче Душан Достанић
Достанић: Курс Немачке према КиМ неће се мењатиwww.globallookpress.com © Depo Photos/Keystone Press Agency

Душан Достанић са Института за политичке студије каже да без обзира на политичку, економску и идентитетску кризу, влада у Немачкој остаје на атлантистичком курсу и привржена досадашњој спољној политици, те да у том смислу не би требало очекивати промене у погледу Косова и Метохије.

Он додаје и да ће Немачка инсистирати на испуњавању француско-немачког плана, јер је један од покровитеља независности Косова.

Достанић за "Косово онлајн" објашњава да се и на примеру Украјине види да актуелна немачка влада остаје привржена досадашњој спољној политици.

"Та ствар са Украјином се такође може посматрати у контексту ових протеста пољопривредника, зато што пољопривредници који се жале на субвенције које су им одузете, с правом кажу 'како то да нема новца за субвенције пољопривредницима, а има новца на пример за помоћ Украјини и држави која је у рату. Онда се опет поставља питање шта је смисао или циљ, шта је функција државне власти - да ли да брине о својим грађанима и о благостању својих грађана или да решава конфликте по свету и помаже државе тамо где мисли да неке ствари нису како треба? У сваком случају, у Украјини се види да ова влада остаје привржена досадашњој спољној политици и у том смислу чини се да ни у погледу Косова не би требало очекивати некакве промене са овом садашњом владом", наводи.

Према његовим речима, Зелени који са Аналеном Бербок тренутно воде немачку спољну политику, су чврсто и много радикалније на атлантистичком курсу него што је био случај са бившом канцеларком Ангелом Меркел, али понавља да се у главним цртама тешко може говорити о некаквој промени политике.

"Промене у односу на политику Ангеле Меркел нису баш тако драстичне. У доба владавине Ангеле Меркел десиле су се све те ствари око КиМ које из наше перспективе нису баш тако позитивне: признање независности Косова и ангажман Немачке у том погледу. И са овом новом владом од пре две године ствари се нису промениле, курс се није променио, дакле, немачко покровитељство над том творевином у нашој јужној покрајини није добило некакав други облик. Једино о чему се може са правом говорити то је даље заоштравање односа са Србијом, односно да ако су у време Ангеле Меркел можда још увек постојале некакве ограде, сада више тих ограда нема под вођством Зелених", оцењује Достанић.

Он подсећа да су Немци и раније били доста ангажовани по питању КиМ, те да постоје књиге у којима су разни аутори тврдили да је америчка политика према КиМ још деведесетих година била условљена немачком политиком, "дакле да су Немци од почетка показивали прилично разумевање за ОВК и за терористичке активности које су се крајем деведесетих тамо догађале".

"Сада видимо да су Немци били активни у давању тог француско-немачког плана, то свакако њих обавезује и они ће инсистирати да се тај план испуни, али то је ствар која је условљена тиме да су они још од раније признали независност Косова и да немачка званична политика оваква каква је данас представља једног од покровитеља независности Косова и ту не треба имати илузије", каже Достанић.

Ипак, додаје да из опозиције у овом тренутку стижу различити гласови.

"Разумевање за српски положај, за српски случај не може да се нађе код Зелених или код социјалдемократа или код либерала, док се већ код Алтернативе за Немачку чују другачији тонови. У Бундестагу је било речи о томе каква је стварна ситуација на КиМ, или се указивало да једна влада која је толико ангажована на случају Украјине и штити суверенитет Украјине по сваку цену, толико да испоручује оружје тој земљи која је у рату, са друге стране подржава сецесију српске покрајине и ту нема наде да ће се ангажовати на заштити суверенитета и територијалног интегритета Србије", закључује Достанић.

image