Србија и Балкан

Чистка у Војсци Црне Горе: Државни врх сменио више војних челника

Седницом Савета за одбрану и безбедност председавао је председник Црне Горе Јаков Милатовић, а присуствовали су и председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић и премијер Милојко Спајић
Чистка у Војсци Црне Горе: Државни врх сменио више војних челникаwww.globallookpress.com © ZUMA Press/Gong Bing

Савет за одбрану и безбедност Црне Горе на предлог новог министра одбране Драгана Краповића сменио је начелника Штаба Генералштаба пуковника Александра Пантовића.

На његово место именован је потпуковник Митар Кликовац, практично на место другог човека у Војсци Црне Горе.

Разрешен је и досадашњи челник Директората за логистику у Министарству одбране пуковника Владана Мартића, као и генералног директора Директората за одбрамбену политику и планирање генерал мајора Рајка Пешића.

Пешић ће каријеру наставити у војној дипломатији у сталном војном представништву Црне Горе при НАТО-у у Бриселу.

Савет је разматрао да се бивши начелник Генералштаба ВЦГ и донедавни војни аташе у САД бригадни генерал Илија Даковић упути на нову дужност у Беч као представник Црне Горе при ОЕБС-у, али та одлука није донесена, пишу Вијести.

Одлучено је да ће јединице Војске Црне Горе учествовати на четири вежбе и две обуке у иностранству ове године.

Седницом Савета председавао је председник Црне Горе Јаков Милатовић, а присуствовали су јој чланови тог тела, председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић и премијер Милојко Спајић, а по позиву министар одбране Драган Краповић, бригадни генерал Лазаревић и саветник председника Црне Горе Дејан Вукшић.

У саопштењу се каже да је Савет размотрио и Информацију о будућем ангажовању припадника Војске Црне Горе у мисијама под мандатом Уједињених нација.

image