Србија и Балкан

Апелациони суд ослободио окривљене за убиство Славка Ћурувије

Првостепени суд је пресудом која је оспоравана жалбама "селективном оценом доказа у потпуности занемарио одређене чињенице које произлазе из изведених доказа, а које међусобно посматране пружају основ за другачије пресуђење", наводи се у пресуди
Апелациони суд ослободио окривљене за убиство Славка Ћурувије© M.M./ATAImages

Апелациони суд у Београду објавио је пресуду донету пре скоро десет месеци по којој су окривљени за убиство Славка Ћурувије - Радомир Марковић, Милан Радоњић, Мирослав Курак и Ратко Ромић ослобођени кривице, објавио је "Инсајдер", а преноси Н1.

Суд је, усвајањем жалби одбране и делимичним усвајањем жалбе тужилаштва, преиначио првостепену пресуду и окривљеног Марковића ослободио од оптужбе да је извршио кривично дело тешко убиство у подстрекавању, а окривљене Милана Радоњића, Мирослава Курака и Ратка Ромића да су, као саизвршиоци, извршили кривично дело тешко убиство.

Апелациони суд је, како се наводи, након одржане седнице већа, донео одлуку да отвори претрес пред другостепеним судом, јер је "основано изјављеним жалбама указано да је првостепени суд и у поновљеном поступку учинио битне повреде одредаба кривичног поступка због којих није било могуће испитати правилност и законитост побијане пресуде, а такође није поступио по налогу другостепеног суда и није отклонио неправилности на које је указано раније донетим решењем Апелационог суда".

Додаје се да је првостепени суд пресудом која је оспоравана жалбама "прекорачио оптужбу, повредио идентитет оптужбе и пресуде и није решио предмет оптужбе, а притом је и селективном оценом доказа у потпуности занемарио одређене чињенице које произлазе из изведених доказа, а које међусобно посматране пружају основ за другачије пресуђење".

По оцени Апелационог суда, и поред свих изведених доказа, током поступка није утврђено постојање организоване криминалне групе, нити је утврђено ко је, када и где, као што се наводи у диспозитиву оптужнице, учествовао у сачињавању претходног договора и плана за лишење живота власника, директора главног и одговорног уредника дневног листа "Дневни телеграф" и недељника "Европљанин" Славка Ћурувије, а није изведен ниједан доказ у прилог наводима оптужбе, да је такав налог дат од стране НН лица "из највиших структура власти".

"Славко Ћурувија" фондација саопштила је да је шокирана одлуком Апелационог суда да ослободи некадашње припаднике Ресора државне безбедности оптужене за убиство новинара Славка Ћурувије и истакла да је ова пресуда дубоко узнемирила његову породицу, пријатеље, колеге и поштоваоце.

Према наводима фондације, одлука Апелационог већа је финале "срамотног процеса" који је трајао скоро девет година и који је, како тврде, обиловао чудним одлукама судских већа, првостепеним пресудама писаним тако да морају да буду оборене, застрашивањем сведока и одбијањем да се као сведоци позову они који су највише знали о овом случају.

"Ослобођени су они који су убили новинара кога је тајна служба прислушкивала и пратила пре самог злочина, чије је убиство најављено на државној телевизији, са ким су се обрачунавали највиши државни званичници, о коме су у државним медијима пласиране монструозне лажи, чију је имовину држава уништила, а његове сараднике прогањала", наводи фондација.

Адвокат Зора Добричанин Никодиновић, која је бранила двојицу радника Државне безбедности у поступку за убиство новинара Славка Ћурувије, оценила је да је "правда спора, али достижна", након што су њени клијенти Милан Радоњић и Ратко Ромић након скоро 10 година суђења правоснажно ослобођени оптужби.

Добричанин Никодиновић је за Танјуг навела да је током поступка говорила да не постоји ни један доказ против окривљених и да је спремна лично да "одробија" сваки доказ против њих, јер их нема.

"Право је победило притиске политиканата и стручњака за све и свашта. Ова пресуда улива наду да истина ослобађа", истакла је Добричанин Никодиновић.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић изјавио је поводом одлуке Апелационог суда да је данас веома тужан дан када је реч о некажњивости убистава новинара у Србији, Европи и свету, као и да пресуда представља велики пораз за друштво у Србији и за политичку решеност да се казни насиље над новинарима.

"После скоро 25 година од убиства Славка Ћурувије, 10 година од почетка суђења, две првостепене осуђујуће пресуде на укупно 100 година затвора за оптужене, стигла је ослобађајућа пресуда, која је коначна када је реч о до сада оптуженим лицима. Од априла прошле године проносе се информације да је после отвореног заседања Апелационог већа донета ослобађајућа пресуда. Необјашњиво је да се девет месеци пише отправак пресуде", поручио је Матић у саопштењу.

Истакао је и да нема одговора на бројна питања која могу да се поставе када је реч о овој коначној пресуди.

"Надам се да ће тужилаштво упутити захтев за заштиту законитости у овом случају, али одлука Врховног суда неће имати импликације по ову пресуду. Ово је велики пораз за друштво у Србији и за политичку решеност да се казни насиље над новинарима. Огроман труд је избрисан одлуком судија који очигледно нису схватили своју историјску улогу", нагласио је Матић.

Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999, током НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, у пролазу зграде у којој је живео у центру Београда. Прво суђење је почело јуна 2015. – 16 година након убиства.

image