Србија и Балкан

Знају ли у ВАДА нешто што ми не знамо? "Очекујемо мали број неутралних спортиста у Паризу"

Из надзорног тела који се бави контролисањем допинга у светском спорту стижу необичне информације
Знају ли у ВАДА нешто што ми не знамо? "Очекујемо мали број неутралних спортиста у Паризу"Getty © James Chance / Stringer

Председник Светске антидопинг агенције (ВАДА) Витолд Бањка изјавио је да очекује "веома малу" групу неутралних спортиста који ће се такмичити на Олимпијским играма у Паризу.

Међународни олимпијски комитет је недавно донео одлуку да Русија наступа на највећој смотри спортиста, али под неутралним статусом.

Међутим, дискриминаторни услови су одбили многе спортисте из Русије, па су тако скакачи у воду донели коначну одлуку да се неће такмичити у Паризу.

Ти услови, између осталог, кажу да спортисти морају да се одрекну националне заставе, химне, грба, али и било каквог симбола који асоцира на Руску Федерацију и Белорусију, као и да не смеју да подржавају Специјалну војну операцију у Украјини.

"Та група такозваних неутралних спортиста биће веома ако уопште буду учествовали на Олимпијским играма у Паризу", изјавио је Бањка.

"Руси ће бојкотовати те услове, критеријуме које је МОК предложио. Мали круг спортиста који испуњавају критеријуме Међународног олимпијског комитета ће учествовати."

Председник Руске Федерације, Владимир Путин, позвао је Олимпијски комитет Русије (РОК) да донесе коначну одлуку о томе да ли уопште жели на Игре у престоници Француске.

У међувремену, Руска федерација у ритмичкој гимнастици послаће своје представнике у Париз.

"Имам нормалан став према овој ситуацији", истакао је председник Савеза Василиј Титов за "РИА Новости".

"Сваки спортиста мора да донесе одлуку. Верујем да политика нема никакве везе са спортом. Ово је свачији избор. Ми, а ту говорим у име наше федерације, нећемо се мешати у лични избор спортиста."

Руски такмичари у ритмичкој гимнастици који су добили могућност да учествују на Играма су Јана Лебедева, Ангела Бладсева, Кирил Козло и Данила Касимов.

image