Србија и Балкан

Канцеларија за КиМ: Малтретирање у Гораждевцу како би Срби повратници напустили огњишта

Овако изгледа Куртијева демократија и владавина права, који је Србе у овој метохијској енклави оставио без динара примања, без новца да купе лекове или кору хлеба, поручују из Канцеларије
Канцеларија за КиМ: Малтретирање у Гораждевцу како би Срби повратници напустили огњишта© Канцеларија за Косово и Метохију

Упад полиције тзв. Косова у просторије Поште Србије у Гораждевцу наставак је малтретирања и застрашивања српског народа на Косову и Метохији, по директном налогу премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, а с циљем да се Срби протерају из Покрајине, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Реагујући на инцидент у Гораждевцу, Канцеларија је истакла де је с намером изабрано баш повратничко место као би Србе које су "оставили без пензија и социјалних давања сада додатним притиском натерали да напусте своја огњишта".

У саопштењу се прецизира се да су Куртијеви "полицијски и правосудни одреди" претресли просторије поште, запленили компјутере и документацију, укључујући и пензионе чекове на основу којих се исплаћују пензије најстаријим суграђанима.

Уз то су испитивали грађане да ли подижу новац у динарима, али и легитимисали новинаре који су се нашли испред објекта.

"Овако изгледа Куртијева демократија и владавина права, који је Србе у овој метохијској енклави оставио без динара примања, без новца да купе лекове или кору хлеба, тако што је пре два дана од радника Поште запленио 4 милиона динара намењених пензијама и социјално угроженим категоријама, а сада их додатном репресијом застрашује", истиче се у саопштењу.

Из Канцеларије су подсетили да је претходно полиција тзв. Косова забранила возилу које је превозило динаре за пензије и социјална давања да уђе на КиМ, и тако директно угрозила егзистенцију категорија грађана којима је ово једини извор прихода.

"Данима уназад суочавамо се са најснажнијим покушајима прогона српског народа у новијој историји. Институције од којих живи српско становништво се затварају и на тај начин се укида право на живот нашем народу и то пред очима међународних представника. Упркос бројним апелима европских и светских званичника и институција, Курти наставља свој поход на српске институције и грађане, вођен својом једином опсесијом, да протера Србе до потпуног истребљења", закључили су из Канцеларије.

image