Србија и Балкан

Сасвим случајно: Како је РТ Балкан на КиМ блокиран након што нас је властима "откуцао" РСЕ?

Зашто је и како на КиМ и 8. фебруара ове године, поподне, било могуће отворити страницу РТ Балкан, утврдиће истрага коју ће РСЕ наредних дана отворити и неко ће у Приштини морати да одговара
Сасвим случајно: Како је РТ Балкан на КиМ блокиран након што нас је властима "откуцао" РСЕ?www.globallookpress.com © Jaap Arriens

Само неколико дана након што су су новинари Радија Слободна Европа, у правом шпијунском маниру "открили", односно властима "откуцали" да су "интернет странице неких руских медија, који су одлуком Владе Косова санкционисани због `руске инвазије на Украјину` и даље доступне на Косову", на КиМ је онемогућен приступ интернет страници портала РТ Балкан.

 "Вашем порталу приступао сам јуче око 16 сати преко провајдера МТС д.о.о. и тада је све било у реду. Неколико сати касније, када сам покушао да отворим ваш сајт на екрану је стајала порука да `изгледа, постоји проблем са овом страницом`. Јутрос порталу rt.rs није могуће приступити ни преко провајдера МТС д.о.о. ни преко косовског провајдера `Ипко`", јављају јутрос читаоци и из српских гета јужно и из општина северно од Ибра.

Новинари Радија Слободна Европа обавили су на свом интернет порталу прави пре би се рекло експертски, шпијунски а не новинарски извештај и истраживање како је, авај, могуће да су интернет странице неких руских медија и даље доступне на Косову.

 Па се тако наводи да су из јавног предузећа Телеком Косова, РСЕ одговорили, правдајући се како је горе наведено могуће, да су "неки технички проблеми и сајбер напади довели до деблокаде санкционисаних сајтова", али, да је то "било привремено".

Да све буде још страшније, језивије, супротно стандардима ЕУ, новинари РСЕ, читаоцима свог "слободног" сајта, који је оличење демократије, слободе, који је такође власник еталона за професионализам, открили су, да "надлежна институција Косова која налаже интернет компанијама да блокирају санкционисане сајтове није ажурирала листу са новим медијима који су у међувремену санкционисани".

Такође, и још језивије, из Владе Косова, коју су су новинари (?!?) РСЕ контактирали, усудили су се да не одговоре на питања "у вези са санкцијама руским медијима и њиховом применом".

Питање свих питања, ко се то из Куртијеве владе усудио да не одговори када је на другој страни РСЕ?

 И сам сам у овом тренутку задрхтао од страха. Шта ћу ако мене као аутора овог текста позову? Мислим из РСЕ?

 Анализа која је у даљем тексту РСЕ обављена, заслужује да се нађе у уџбеницима новинарства. Да омладина учи како се то ради. Да се на време упозна са стандардима ЕУ.

Констатује се да се "после инвазије Русије на Украјину, Косово усагласило са санкцијама које су ЕУ у САД увеле руским ентитетима". Овде сам већ морао да консултујем енциклопедије. У политичком језику америчке дипломатије термин (енгл. entity) означава државотворни тело, карактер државности предметног бића, национални идентитет, затим народну, културну,  историјску, језичку и религијску посебност, право на самоопредељење", пише на Википедији.

Какви су руски ентитети у питању у овом случају, нисам сходно датој дефиницији схватио.

Од РСЕ читалачка публика у Србији је обавештена, даље, да су РТ и Спутњик, које подржава Кремљ, "такођер под санкцијама" како би се зауставиле "руске дезинформације", а да је РТ Балкан покренут крајем 2022. године у Србији, земљи која није увела санкције Русији. 

Читаоци су такође, у детаљној анализи, на 15 шлајфни обавештени и да је РСЕ, поштујући кодексе професије, "2. и 5. фебруара тестирао отварање сајтова РТ и РТ Балкан на различитим уређајима који користе интернет различитих компанија на Косову", и да су страницу РТ, о Боже, "отворили без проблема".

Правдајући се РСЕ, из Телекома Косова, преко чијег је интернета руска пропаганда такође била доступна, 5. фебруара објаснили су да они спроводе одлуку о блокирању сајтова за фиксну интернет мрежу, али, у мобилној мрежи, осумњичени су "неко време били деблокирани" и сада су у "процесу заустављања", па ће, како би правда и стандарди ЕУ били задовољени, "већ ових дана бити блокирани".

Два дана касније, 7. фебруара из РСЕ поново су звали Телеком Косова и поново је на муке стављен директор Халил Краснићи који се правдао да је блокирање сајтова попут rt.com обављено у ноћи 5. фебруара. Како је на КиМ и 8. 2. поподне било могуће отворити страницу РТ Балкан, утврдиће истрага коју ће РСЕ наредних дана отворити и неко ће морати да нај....

 Сем овог Краснићи је појаснио да је "случајност" да је поновно блокирање сајтова на мобилној мрежи извршено након добијања питања РСЕ.

Поменути радио, еталон слободе и демократије, контактирао је и МТС као телефонску и интернет компанију у власништву Телекома Србије. Из МТС д.о.о. новинарима РСЕ речено је да се они "придржавају листе за блокирање коју су добили од Регулаторног тела Косова (АРКЕП)".

 "Иако смо се стриктно придржавали листе коју је дао АРКЕП, признајемо могућност појаве нових веб портала који нису били део првобитне директиве", признали су из МТС-а.

Стоји даље у тексту РСЕ и да је, могуће, дошло до шума на линији Курти – АРКЕП, па се сајт РТ на српском није нашао на листи, па је почетком фебруара био доступан на свим интернет провајдерима које је РСЕ тестирао. Консултовани су ту и неки експерти, итд. итд... И из компаније ИПКО правдали су се да домен РТ на српском није био део првобитне листе бликираних...

 Пише и да је РСЕ недавно писао да је су сајтови РТ и Спутњика лако доступни и у многим државама ЕУ укључујући и саме институције које су изградиле санкције против њих.

 Језиво... Како је то могуће? Ко у самој ЕУ не поштује стандарде ЕУ? Како се онда ЕУ брани од руске пропаганде? И шта ће уопште бити са ЕУ ако тако раде у својој кући?

image