Србија и Балкан

Вучић: Очекујемо јасне сигнале подршке из ЕУ; Мицотакис: Не мењамо став о "Косову"

Председник Србије и премијер Грчке обратиће се на српско-грчком пословном форуму где ће такође говорити заменик министра спољних послова Грчке Константинос Фрагојанис и министар финансија Србије Синиша Мали
Вучић: Очекујемо јасне сигнале подршке из ЕУ; Мицотакис: Не мењамо став о "Косову"© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, након састанка са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, да Србија и Грчка негују добре и братске односе, увек су међусобно подржавале територијални интегритет и изразио наду да ће тако бити и у будућности.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре додао да Грчка искрено подржава Србију и на њеном европском путу, те да је срећан што Србија и Грчка негују добре пријатељске и братске односе.

Он је подсетио да ове године две земље обележавају 145. годишњицу дипломатских односа и да ће ово бити важна и година огромног раста међусобних економских односа и трговинске сарадње.

"Србија је чврсто опредељена за наставак и убрзање свог европског пута, захвални смо Грчкој на подршци у европским интеграцијама, то је од суштинског значаја за нашу земљу, рекао сам да разумем да у Европи нису увек срећни свим нашим потезима, али исто тако у Европи морају да разумеју да и ми очекујемо јасне сигнале за подршку Србији на њеном путу", истакао је Вучић.

Председник је навео да је Србија захвална Грчкој на подршци.

"Рекао сам да је Србија чврсто опредељена за наставак и убрзање свог европског пута, да смо захвални Грчкој на тој подршци и да то није само формална реченица коју политичари изговарају као поштапалицу, већ да је то од суштинског значаја за нашу земљу", рекао је Вучић.

Он је рекао да су разговарали и о агенди за ЕКСПО 2027. године.

"Рекао сам да је наш сан, рекао бих остварив сан, да крај 2027. године дочекамо са укупном вредношћу БДП од 100 милијарди о евра", рекао је Вучић.

Вучић изјавио да је са Мицотакисом разговарао и о сарадњи у енергетском сектору - енергетици, нафтоводу, гасоводу, куповини гаса, обновљивим изворима енергије, ветропарковима, батеријским парковима.

Председник Србије је истакао и да су тема разговора били и сарадња електропривреда двеју земаља, транспорт и инфраструктура.

"Градимо брзу пругу Београд - Ниш, остаје да се то премости кроз територију Северне Македоније. Грчка завршава брзу пругу до границе са Северном Македонијом. То нам је важно и због наших туриста којима ће Солун бити близу", рекао је Вучић.

Нагласио је да је то важно и јер је Србији потребна лука због извоза који ће бити већи.

"Важно нам је да користимо капацитете и Солуна и Пиреја, да купимо део луке, немамо проблем да закупљујемо луке. Када повећамо аутомобилску производњу, са рудницима, железаром то ће нам бити потребно. Од Црне Горе смо тражили приступ Луци Бар, али нам је потребан и бржи извоз у свет", рекао је Вучић.

Према његовим речима, тема разговора су били железнички, лучки саобраћај, инфраструктурно повезивање.

"Србија је економски мала, али већа него све остале земље на Западном Балкану. У привлачењу страних инвестиција чинимо 62, извозу 54 одсто Западног Балкана, у БДП-у смо 50 одсто. Чини ми се да то говори о важности Србије. Знамо и колико је то мање од Грчке", рекао је он.

Додао је да су разговарали и о туризму и туристичком повезивању.

"Грчка је Србима друга кућа", рекао је председник Србије.

Он је захвалио Мицотакису на свему и нагласио да ће 2024. година бити велика година успеха и раста у односима Београда и Атине.

"Молим вас да што чешће долазите у Београд као у своју кућу", поручио је Вучић.

Мицотакис је истакао да Србија и Грчка желе да продубе инвестиционе економске односе и подсетио да су две земље потписале заједничку декларацију у Атини 2019.године. 

Премијер Грчке се осврнуо и на ситуацију на Косову и Метохији и рекао да га је председник Вучић известио о дијалогу са Приштином.

"Наш став везан за Косово остаје непромењен, верујемо да су европско посредовање и дијалог једини пут за нормализацију односа између две стране, а то би значајно помогло и стабилности у региону што је циљ свих нас, са забринутошћу пратимо дешавања последњих месеци, рекао је грчки премијер. 

Мицотакис је у Београд дошао са четири министра и великим бројем представника грчке пословне заједнице како би Србија и Грчка унапредиле економске односе у конкретним секторима и пројектима, а посебно у областима енергетике и транспорта.

"Мислим да смо имали веома добре билатералне контакте, посебно нас интересује повезивање наших земаља у енергетском сектору и у транспорту", рекао је Мицотакис.

Он је оценио да су Србија и Грчка блиски не само због географске близине, већ и што су заједно корачале кроз све историјске периоде.

"Наш поглед је увек окренут ка будућности, ка миру, ка развоју и друштвеном благостању у Грчкој, Србији, на Балкану и у Европи уопште", нагласио је Мицотакис.

Мицотакис је истакао да је са председником Србије разговарао о осавремењавању линије која повезује Солун и Београд, као и о завршетку коридора који ће кретати из Пиреја и завршавати се у Будимпешти.

"То је од стратешког значаја не само за нашу земљу, већ за читаву југоисточну Европу. У том смислу морамо искористити и европске фондове који су предвиђени за Западни Балкан. Иначе, моја домовина охрабрује и практично учешће ЕУ у развоју инфраструктуре Србије и свих других земаља полуострва", нагласио је Мицотакис.

Премијер Грчке је истакао да се сарадња Грчке и Србије проширује и на енергетски сектор, на безбедност и диверсификацију снабдевања.

Он је додао да је веома важно окренути се обновљивим изворима енергије.

"Ми имамо изузетно знање зато што је више од 50 одсто наше електричне енергије из обновљивих извора. Имамо велика знања и наш циљ је да то знање проширимо. Ми желимо да у Србији уведемо зелену енергију из обновљивих извора, кроз техничко знање, али и инвестиције", нагласио је Мицотакис.

У оквиру државно-привредне посете у Палати Србија биће одржан и Српско-грчки привредни форум, у организацији Привредне коморе Србије и уз подршку Амбасаде Грчке, а на којој ће се поред Вучића и Мицотакиса обратити, како је најављено, и заменик министра спољних послова Грчке Константинос Фрагојанис и министар финансија Србије Синиша Мали.

Више министара у Влади Србије представиће на форуму развојне пројекте Србије.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић испратио је на аеродрому "Никола Тесла" премијера Грчке и поручио да је његова посета импулс за унапређење билатералних односа и продубљивања сарадње две земље.

image