Србија и Балкан

Вашингтон: У резиденцији Србије одржан пријем поводом Дана државности, званице Ескобар и Хил

Одлазећи амбасадор Србије у Америци истакао је да је сарадња двеју земаља напредовала у многим областима, али и да је подршка Сједињених Држава врло важна у вези с одрживости српске заједнице на КиМ
Вашингтон: У резиденцији Србије одржан пријем поводом Дана државности, званице Ескобар и Хил© A.H./ATAImages

У резиденцији Србије у Вашингтону приређен је пријем поводом Дана државности Србије, а међу званицама су били специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, амбасадор Сједињених Држава у Београду Кристофер Хил, командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Џон Харис и многи други.

Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић на тај начин се опростио од представника дипломатског кора и српске заједнице у Америци пре повратка у Србију, где ће, према речима председника Србије, обављати једну од веома важних функција.

"Ово је за мене вероватно последњи пут да вам се у овом мандату обраћам као српски амбасадор у САД. Поставили смо основне темеље за рад и помогли да се изгради инфраструктура за већи утицај Србије у престоници САД. Саградили смо и реновирали нову резиденцију, отворили смо нову зграду амбасаде, прибавили смо у својину нове зграде спрских представништава и у другим градовима ове велике земље и имамо велике амбиције за будућност", рекао је Ђурић.

Додао је да је сарадња Србије и САД напредовала у многим областима, те да су, када је реч о економији, Сједињене Државе постале партнер број један у домену ИКТ услуга, нових технологија окренутих будућности.

Говорећи о Србима на КиМ, који су изложени репресији Приштине и живе у тешким временима, Ђурић је истакао да они такође цене подршку владе САД у одрживости српске заједнице на КиМ.

"Планирамо да наставимо нашу сарадњу у свим областима, без обзира на то што имамо различита виђења о питању КиМ. Наглашавам баш ово јер пријатељи говоре о важним, добрим и позитивним стварима, али и о оним које нису увек лаке”, навео је Ђурић.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да су врата амбасаде била отворена претходних година, и захвалио на гостољубивости коју је Србија показала према Американцима.

"Односи Србије и САД имају невероватан потенцијал и постоји огромно поштовање САД према Србији и Србима. Ја то осетим када одем у Србију. Желим да нагласим да су и врата Америке отворена за Србију", рекао је Ескобар.

Додао је да постоји велика жеља да се настави траса сарадње која је успостављена између двеју земаља и да она треба да резултира још јачим и дубљим везама, које ће бити још продуктивније.

Командант Националне гарде Охаја, генерал-мајор Џон Харис подсетио је да партнерство српске војске и Националне гарде Охаја траје 18 година и да то подразумева исто толико различитих искустава, додајући да је током тог периода партнерство претворено у сјајну визију за будућност, али и пријатељство засновано на поштовању, поверењу и заједничким вредностима.

"Надам се да нећемо делити само економску и војну сарадњу, већ да, захваљујући напорима људи у овој просторији, више нећемо уписати име ниједног погинулог војника. Сви треба да делимо ту визију", истакао је Харис.

image