Србија и Балкан

Божић: Политика условљавања ЕУ није делотворна

Потпредседница Народне скупштине Србије истакла је да политика условљавања није политика на какву ће Србија реаговати и да ће наши представници свим снагама штитити српске националне интересе
Божић: Политика условљавања ЕУ није делотворнаwww.globallookpress.com © Thomas Brey

Потпредседница Народне скупштине Србије Сандра Божић изјавила је да политика условљавања коју Европска унија често користи у случају Србије, није делотворна.

Након састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између Европске уније и Србије који је данас одржан у Стразбуру, Божић је истакла да је делегација Србије непоменула да условљавања ЕУ нису делотворна, преноси Танјуг.

Божић је казала да политика условљавања није политика на какву ће наша држава реаговати, истичући да ће Србија свим снагама штитити националне интересе.

"Овај састанак разликује се у односу на све друге одржане у оквиру Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, по томе што су ставови позиције и опозиције били јединствени о питањима која се тичу спољне и одбрамбене политике Србије и усклађивања са политиком ЕУ", рекла је потпредседница Скупштине.

Божић је пренела да су наши представници јасно рекли да ће Србија као самостална земља, са пуним интегритетом, бранити своју спољну политику и кад је реч о увођењу сакнција Русији, нагласивши да је Србија одувек бранила свој став када је у питању Русија и да је Европску унију замолила за разумевање. 

"Разумевање, пре свега, положаја у којем се Србија данас налази, поштујући и традиционалне везе са Русијом. Пре свега мора се укључити рационалан моменат у оно што је положај Србије данас, када говоримо о енергетској зависности и другим факторима, који у овом тренутку могу угрозити наше националне интересе",  напоменула је Божић.

Курти ремети дијалог Београда и Приштине

Потпредседница Скупштине истакла је, када је у питању компромис Београда и Приштине, да фактор који ремети дијалог две стране јесте Аљбин Курти.

"Поновили смо у неколико наврата да су Србија и председник Александар Вучић пристали на све оно што су били захтеви како би се пронашло компромисно решење. Желимо да разговарамо са Приштином, али реметилачки фактор је Аљбин Курти, који својом сецесионистичком и готово терористичком политиком провоцира сукоб, не поштујући ни институције Европске уније",  нагласила је Божић.

Истакла је да су српски представници на састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање рекли да је Србија понудила неколико конструктивних решења, да је желела да разговара, али да су на другој страни једностране одлуке, које у овом тренутку угрожавају мир, не само на Западном Балкану, већ у читавој Европи.

"Уколико се узму у обзир и сукоби у Украјини, добија се комплексна слика на коју Европска унија мора да обрати пажњу, и не сме бити пасивна", оценила је Божић.

image
VV inauguration
banner