Србија и Балкан

Ненад Поповић за РТ Балкан: Србија никада неће увести санкције Русији

Србија ће издржати све притиске којима је излажу ЕУ и САД не би ли се приклонила западној блокади РФ, пре свега јер је на страни свог народа, истакао је некадашњи министар у Влади Србије
Ненад Поповић за РТ Балкан: Србија никада неће увести санкције Русији© Михаил Мочалов

Иако Србија трпи огроман притисак од стране ЕУ и САД да уведе санкције Руској Федерацији, чак јој понеки европски посланици, конгресмени и сенатори из Америке прете истим, она их никада неће увести Русији, истакао је бивши министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић, који се и сам нашао на листи особа и компанија којима су Сједињене Државе увеле санкције.

"Србија је једина земља која није увела санкције Руској Федерацији и неће их никад ни увести јер Србија има своје националне интересе да никада не уведе санкције Русији. Русија је кроз историју увек била уз Србију у свим тешким тренуцима, као и сада. Србија је и сама била жртва санкција и зна шта су то санкције и било би неправедно према себи, према народу, према нашим прецима да уведемо санкције Русије", истакао је Поповић на форуму "За слободне нације" партије Јединствена Русија.

Додао је да ће Србија издржати све притиске јер је пре свега на страни свог народа, јер жели да буде слободна земља која самостално доноси одлуке о томе с ким ће сарађивати, ко ће јој бити пријатељ, која ће јој земља бити најближа, а Русија је дефинитивно најближа и братска земља српском народу.

Такође, осврнуо се и на економске односе двеју земаља рекавши да је Русија један од најважнијих српских партнера, посебно у вези с одлуком председника РФ Владимира Путина да Србија има најнижу цену гаса у Европи, што је велика ствар и за буџет и за економију.

"Сви инвеститори који долазе у Србију прво траже ниску цену гаса и Србија им захваљујући доброј сарадњи с РФ то и омогућава и на томе смо Русији захвални. Сигуран сам да ће се у будућности трговинска размена повећати и десет и двадесет пута јер су потенцијали огромни практично у свим гранама индустрије од пољопривреде преко биотехнологија, иновација, енергетике итд.", изјавио је Поповић у Москви.

Велики потенцијали сарадње братских земаља

Упитан о будућој сарадњи двеју држава, Поповић је одговорио да постоје велике могућности у области иновација, ИТ технологија, нових технологија, биотехнологија, свега што је у вези с развојем индустрије и технолошким развојем.

"Србија може много да сарађује с Русијом у области иновација у енергетици, а огромни потенцијал лежи у сарадњи наших ИТ компанија. Срећни смо што су млади људи који су дошли из Русије у Србију основали своје компаније. Руски ИТ стручњаци доприносе развоју економије у Србији, а својим знањем ће допринети и српском ИТ сектору. Заједнички наступ српских и руских ИТ стручњака може да осваја трећа тржишта. Велики потенцијал у сарадњи било којих  технолошких, индустријских, инжењерских компанија Србије и Русије сада је на тржишту Африке и Азије, на тржишту Блиског истока", рекао је Поповић.

Коментаришући западни наратив о изолованости Русије, указао је да управо форум Јединствене Русије у Москви демантује те тврдње.

"Наравно да то није тачно. Данас се овде у Москви у овој предивној сали налази више од 400 учесника из преко 50 земаља, што чини више од три четвртине света. Овде је био један од најважнијих руководилаца Народне Републике Кине, затим представници Индије, Пакистана, афричких земаља, Азије, једноставно цео свет се налази овде. Русија је све само није изолована. Русија обједињује цео свет", закључио је Поповић.

image