Србија и Балкан

Дрецун: Споразум је само привремено решење, проблем није решен

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун истакао је да је синоћњим споразумом избегнута ескалација сукоба, али да се и даље велики број полицајаца тзв. Косова налази на северу, нагласивши да то ствара опасно окружење за Србе
Дрецун: Споразум је само привремено решење, проблем није решен© TANJUG/STF

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, оценио је да је споразум који је постигнут синоћ у Бриселу у вези са таблицама, само привремено решење јер је недовршено питање формирања Заједнице српских општина, без чега се Срби неће вратити у привремене приштинске институције.

Дрецун је истакао да је веома битно да је тренутна криза и евентуална дестабилизација на Косову и Метохији заустављена, јер се велики број полицајаца тзв. Косова данима налази на северу покрајине.

"Наша страна би могла да инсистира на повлачењу свих специјалних параполицијских снага са севера. Без одобрења команданта КФОР-а и председника четири општине, они немају тамо шта да траже. Све то ствара опасно окружење за српски народ", изјавио је Дрецун за РТС.

Приштина намерно направила проблем са таблицама

"Борељ је рекао да се треба вратити нормализацији односа, која се очигледно различито схвата у светским центрима. Чини се да је Приштина у договору са неким земљама намерно направила проблем са таблицама, како би нас натерали да разговарамо о тој теми. Није проблем да разговарамо, али је почетна основа да се разговара о признању лажне државе Косово у старту погрешна и неће бити прихваћена са наше стране", нагласио је Дрецун.

"Немачка очигледно има неки свој предлог и виђење како би то требало да изгледа. Разлика је у надлежностима какве треба да има ЗСО. Ми нећемо пристати да ЗСО нема никакав значај какав жели Приштина", каже Дрецун.

"САД има флексибилнију позицију и политички је рационалнија, али то не значи да ће они одустати од независности 'Косова'. Наш предлог је послат у Брисел, у њему јасно пише да ми нећемо прихватити тзв. Косово и да нећемо дозволити да буде примљено у УН и друге међународне оргаизације. Треба видети какве кораке ће предузети Борељ, он је најавио нове састанке са делегацијама Београда и Приштине. Ако Курти настави са инсистирањем на разговорима о признању то ће водити у даљу ескалацију и тензије", рекао је Дрецун.

Говорећи о јучерашњим скуповима српског народа на КиМ, Дрецун је рекао да је са њих послата јасна порука да ће се Срби одупрети даљем терору Приштине.

"Протести имају велику политичку тежину и њих не могу да игноришу ни Приштина ни међународна заједница. Не може да се игнорише да тамо постоји цео један народ који је потпуно обесправљен и угњетаван од стране Приштине", закључио је Милован Дрецун.

image
VV inauguration
banner