Србија и Балкан

Такмичење специјалних јединица у Кувајту: Српски специјалци освојили пето, руски друго место

Током пет такмичарских дана, екипе су се надметале у седам догађаја прилагођених реалним ситуацијама у којима се могу наћи припадници специјалних јединица током противтерористичких операција
Такмичење специјалних јединица у Кувајту: Српски специјалци освојили пето, руски друго место© Министарство одбране Републике Србије

Припадници 72. бригаде за специјалне операције имали су запажено учешће на међународном такмичењу специјалних војних и полицијских јединица које је од 18. до 22. фебруара одржано у Кувајту, саопштило је данас Министарство одбране Републике Србије.

На такмичењу су учествовали полицијски антитерористички тимови и тактичке јединице за спасавање талаца, те војни тимoви за специјалне операције.

Током пет такмичарских дана, екипе су се надметале у седам догађаја прилагођених реалним ситуацијама у којима се могу наћи припадници специјалних јединица током противтерористичких операција, демонстрирајући притом изузетну психофизичку издржљивост, тимски рад и врхунску тактичку и ватрену оспособљеност такмичара.

Ово је било прво учешће припадника Војске Србије на престижном такмичењу чији је организатор полиција Кувајта, a наши специјалци заузели су пето место. На такмичењу је учествовала и специјална јединица Националне гарде Руске Федерације - "Витјаз", која је освојила импресивно друго место, док је прво припало домаћину. 

Осим спортског надметања и демонстрације оспособљености припадника специјалних јединица, такмичење се организује и са циљем успостављања и унапређења сарадње елитних полицијских и војних јединица и размене идеја и искустава у борби против тероризма и решавању талачких ситуација.

image