Србија и Балкан

Канцеларија за КиМ: Запаљен објекат на поседу повратника Љубише Дончића

Како се наводи у саопштењу, Дончић није био код куће у тренутку када је пожар подметнут и јутрос је затекао штету коју је пријавио полицији
Канцеларија за КиМ: Запаљен објекат на поседу повратника Љубише ДончићаGetty © Laura Lezza

У току претходне ноћи запаљен је помоћни објекат на поседу повратника Љубише Дончића, у селу Клина и том приликом изгорело је неколико стотина бала сена које су ту биле смештене, а уништен је и објекат, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију, напомињући да разним провокацијама, албански екстремисти желе да покажу Србима да им неће дати мира, док их не протерају из њихових кућа.

Како се наводи у саопштењу, Дончић није био код куће у тренутку када је пожар подметнут и јутрос је затекао штету коју је пријавио полицији.

Додаје се да је овај атак на његов дом, али и на његову егзистенцију унео немир у породицу Дончић али и на остале српске повратнике у Клини.

"Учесталим и континуираним нападима на приватне поседе, подметањем пожара, обијањем кућа и другим провокацијама, албански екстремисти врло јасно желе да покажу Србима да им неће дати мира, док их не протерају из њихових кућа. Српски народ на Косову и Метохији само жели да живи у миру на својим вековним огњиштима, не дирајући никога, већ жели само оно што му припада, а управо су му сва људска права нарушена", истиче се у саопштењу.

Како се наводи, паљење трема породице Дончић је још једна варница на ужарену безбедносну атмосферу на простору КиМ, а несумњиво долази као директна последица реторике премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и једине политике коју он спроводи, политике која је, како се наводи, уперена против српског народа.

"Жалосна је чињеница да међународна заједница никако да заустави Куртијеву политику насиља према Србима на простору КиМ", закључује се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ ће помоћи породици Дончић да надокнади штету коју је претрпела и пружиће сву подршку, како би ови људи одолели свим притисцима.

Огласила се Српска листа

Након напада на свештеника Српске православне цркве у Призрену, настављена је серија напада на Србе подметањем пожара у помоћном објекту породице Љубише Дончића у Клини, у којем је изгорео читав објекат, саопштила је Српска листа.

Како се наводи, ватра се, срећом, није проширила на дом породице Дончић, јер у тренутку подметања пожара нису били у њој и не би могли да зауставе ватрену стихију.

"Имајући у виду чињеницу да се породица Дончић бави пољопривредом и да су изгореле све бале сена, овим пироманским чином угрожава се њихова егзистенција, а уједно најдиректније прети њиховом опстанку и физичкој безбедности", истиче се у саопштењу.

Српска листа је напомиње да је број етнички мотивисаних напада сваког месеца све већи од када је режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на власти, као и да ниједан напад на Србе не добија судски епилог, тако да су злочинци тиме охрабрени да наставе са угњетавањем Срба.

"Захтевамо од међународних представника да реагују. Да прекину атмосферу линча којом је изложено све што је српско, и спрече Куртија у намери да протера Србе са вековних огњишта", закључује се у саопштењу Српске листе.

image
VV inauguration
banner